Здравейте,
До момента имам 4 варки, всичките с горе долу 75-78% ефективност и финален резултат между 14-18,5 литра бира, което се оказва малко, а вече мога да кажа, че ми стана хоби. Като констатация мога да кажа, че не са ми много бистри бирите, първата си беше доста мътна, втората малко по-бистра, третата и четвъртата все още ги чакам. Замислил съм за ъпгрейд на оборудването, като крайната ми цел е полу-автоматизация и по-голям обем. Тъй като живея в апартамент и мястото е ограничено, ми се иска да сведа до минимум броя на казаните. В момента съм поръчал 2 термоконтролера, таймери, термометри и т.н. С тях ще конструирам нещо подобно на описаното от колегата Steelheart, което в последствие ще допълня с едно Arduino или Raspberry Pi. Първоначалната ми идея беше да контролирам с тях озахаряването, като свържа към единия термоконтролер към наличния ел. казан (24 литра), а с другия контролирам температурата на водата за промиване, която подгрявам с бързовар в бака 20 литра. Това и ще правя в близко бъдеще, докато набавя оборудването, след това за погряване на водата за промиване мога да ползвам ел. казана, така и така го имам и работи. В крайна сметка ограничаващия фактор при мен е казана за варене, който в случая е същия ел. казан(24литра), както и съда за погряване на вода(20 литра). За промиване ползвам 2 баки по 20 литра(кофа в кофа), като на едната има канелка, а другата е с дупчено дъно и мрежа.
За в бъдеще съм решил да направя RIMS система ето по този tutorial и нея да контролирам с наличния термоконтролер. Това чудо се оказа трудно за конструиране за IT, затова ще прибегна до помощници.
За момента обаче трябва добре да обмисля какъв казан да си купя за Коледа . Иска ми се да купя някакъв хубав казан 50-70 литра, който в последствие да използвам за озахаряване, промиване (лаутер тюн с фалшиво дъно) и съд за варене. За целта трябва да търся или готов от чужбина (минимум 200 EUR), или да си конструирам сам такъв, като си купя от тук казан 50(70)L, 2mm, неръждавейка(този от магазина или от друго място), който да разпробия, да сложа качествен кран и фалшиво дъно, тръби, фитинги и т.н.. Именно него да използвам за озахаряване, след това за промиване с фалшивото дъно и накрая за варене. Фалшивото дъно ще ми е необходимо и в последствие, като премина на RIMS, а за момента само за промиване.
1. Кой мислите, че ще е по удачният вариант – покупка на готов казан с фалшиво дъно и кран или изработка с наличните материали в БГ? Ако сте срещали някъде из чуждите сайтове на добри цени, моля споделете.
2. Според вас ще мога ли да ползвам един съда за всичките процеси(озахаряване, промиване, варене) + един за подгряване на водата за промиване?
3. Заслужава ли си да се инвестира в RIMS система и целия труд около нея, доколкото съм информиран - по чиста бирена мъст, по-висока ефективност, по-лесно и точно контролиране на температурите? HERMS е по-добрият избор, но реално трябва повече оборудване и респективно - пространство.
4. Ще ме посъветвате ли от къде да взема качествен казан, качествен кран и фалшиво дъно, които в последствие да ползвам и с RIMS системата. Знам, че трябва да неръждавейка, къде в София има магазини за такива неща и разбира се избор, за да отида на място и направя калкулациите и в последствие изпълня проекта?
Очертават ми се доста почивни дни и ми се иска да се позанимавам с новото ми хоби.
Приемам всякакви съвети, насоки и критики!
Благодаря предварително!