Айде и аз се пробвах:
пейл ейл светъл малц-2кг.
карапилс-0.3 кг.
караарома-0.2 кг.
Вода за озахаряване- 8 литра.
За промиване- 10л.
Размесване на 68 градуса пауза 50м. после 10м. на 72 градуса, положителна йодна проба, 78 градуса и старт на промиването.
хмел нъгет- 15гр. 75м.
каскейд- 15гр. 60м.
цитра- 15гр. 20м.
Охлаждане и заквасяне с дрожди нотингам....ииии греда!
Бяха ми останали малко на дъното на шишенцето и предварително ги стартирах в малко подсладена вода. Уж се раздвижиха, но 24 часа след заквасването взеха да дават признаци на присъствие. Не толкова бурно колкото предпредишния път, но дигнаха пяна.
Днес отивам да видя какво е станало и дали ще се пие бира!
След проверка всичко е ок!
Било е хлабаво уплътнението на клапана.
Бутилирах 11 литра бира, с осезаем вкус на цитра. Сега остава най трудното....чакането!