Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 20 Юли 2016, 19:51

Честит празник на всички Пивовари!
Днес празнично се отчетох с един Амбър по рецепта колегата Мартин.

Пейл ейл малц - 4кг
Карапилз - 0.5кг
Карамюних 2 - 0.2кг
Speacial W - 0.2кг
Кората на един голям домашен лимон

Хмел:
Херкулес17,3% -15gr - 60min
Каскейт - 20gr - 10min

Дрожди - Нотингам
Ирландски мъх

32 IBUs. Приготвил съм за сухо охмеляване Цитра-20гр. Промиването мина прекалено интензивно тоя път ... OG 12%, Излезе доста утайка, вероятно към 22л ще бутилирам. Ниска ефективност, но не се оплаквам,защото още съм с началната система. На 5-тия ден ще откаля и ще сложа сухото, по съвет на колега ще пробвам да избистря с престой в хладилник...Като откаля ще промия дрожди за бира номер 10 ... Портър.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 31 Юли 2016, 12:32

На 5-тия ден откалих и сложих сухо 20гр. Цитра ... камъчето в торбичката обаче не беше достатъчно тежко, и изгубих голяма част от хмела. След още 3 дни при ФГ 2% ... алкохол 5,4% + 6гр/л захар(60гр в кега). Очертава се една страхотна бира, аромата и цвета са невероятни. Излезе един Корнелиус кег и 5 бутилки ... много исках да напълня повече бутилки, но малките ми кегове бяха заети.
Когато откалих директно сварих бира номер 10 и използвах същите дрожди, макар да не успях да ги промия. Бирата е Портър и съм я правил вече(най- добрата от предишните). Очаквам с тия две бири да взема акъла на колегите при откриването на лова на 13.08.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот kuzman89 » 22 Яну 2017, 21:36

Здравейте!
Нов съм и това е първия ми пост!
Взех да си правя бира, но бира от "кит". Четох вече, че било все едно си правиш сок от степче, но като за начало реших така, че да е по-лесно а и да вляза постепенно в нещата. Всичко изпълних внимателно и уж правилно. Сега имам следния проблем - не бълбука!
Прочетох: "13. Налива ли се вода във т.н. воден клапан ? ------------> :) Да ! Разбира се, иначе защо ще му викат "воден". Налива се малко и се гледа да не е над чертичката."
Да.... ама ми е над чертичката и то стабилно. Възможно ли е това да е причината да не бълбука.
Температурата ми е 22 градуса и съм я направил преди 4 часа. Би трябвало да бълбука вече нали????
Снимка на водния клапан прикачена.
Прикачени файлове
IMG_5634.JPG
kuzman89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Яну 2017, 21:12

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот nikolay.illov » 23 Яну 2017, 00:01

Ще забълбука щом започне ферментацията! А това за 4 часа трудно ще стане. Имай търпение.
Каква консерва си ползвал ( какъв стил бира чакаш )? Защото тези 22 гр. При не започнала ферментация са доста :think:
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот kuzman89 » 23 Яну 2017, 09:36

Снощи реших да преместя съда на друго място. Сложих го на по-високо, да не е на земята, че си е студена. Завих го и с едно одеало. Докато го носех част от водата от клапана се засмука вътре в съда и в крайна сметка в самия клапан остана малко вода. Днес сутринта вече, през малкото вода имам бълбукане. Това е около 15 часа след забъркването. Градусите са 23 в стаята и е завито с одеяло.... В консервата пишеше до 22 градуса, но не знам защо ми се струва, че малко по-висока температура е добре дошла.
Консервата ми беше Murton's Irish Style Stout (чакам силна, тъмна бира). Гледам, че става за сравнително кратко време и за това започнах с нея, а и четох тук-там, че не е много претенциозна и трябва да успея да я направя. До тук се справям с нещата май. Чакам след седмица някъде да спре бълбукането и тогава ще меря със спиртомер/захаромер или каквото е това нещо. Тази част ми се струва сложна.
Приемам всякакви съвети, за да може да ми се получи както трябва.
Имам кранче на кофата, мога да източа и премеря нещо ако смятате, че има нужда и би ми било от полза.
kuzman89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Яну 2017, 21:12

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ALL_ON » 23 Яну 2017, 10:10

Висока ти е температурата! Остави го по възможност на температура под 20 гр. и махни одеялото. Външната температура е едно, а вътрешната е съвсем друго - тя е с няколко градуса по-висока от външната!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 23 Яну 2017, 10:45

Първо: Търпение! Не става толкова скоро бълбукането. Дрождите имат лаг фаза, достигаща някога и до 36ч.
Второ: Температурата ти е висока, при външна 23, вътре ще е 25.
Трето: Захаромер/Хидрометър/Рефрактомер. Трябва ти едно от тези неща (има в магазина)

ПС: Каквото и да точиш през кранчето за мерене / дегустация, НЕ ГО ВРЪЩАЙ ОБРАТНО !
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот kuzman89 » 23 Яну 2017, 11:53

Отбелязвам си забележката за температурата и ще я намаля като се прибера довечера.
Имам Захаромер/Хидрометър/Рефрактомер. Не знам точно кое е, но имам такова.
Знам, че не трябва да отварям изобщо ферментатора, за това разбирам, че няма как да върна каквото и да е вътре. Смятам да точа от кранчето, само ако трябва да измеря нещо.
Цялата система ми е подарък и все още свиквам и се уча.
kuzman89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Яну 2017, 21:12

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот kuzman89 » 26 Яну 2017, 00:16

Още понеделник вечер намалих температурата на 19 градуса. Това е около 30 часа след забъркването.
Днес вече булбука доста по-малко. Реших да я замеря. 1010 е в момента, приятен цвят, но мътна. Има някаква газировка дори и хубава пяна прави. Реших и да я пробвам. Пиша, защото се притеснявам, че имаше първоначален леко кисел вкус, преди да дойде горчивия послевкус. Дали това е нормално, може би защото все още не е готова???? Или съм объркал нещо и е вкиснала?
Бяха ми стерилизирани абсолютно всички инструменти, които са имали допир с бирата.
P.S.: Не мирише на кисело изобщо...
kuzman89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Яну 2017, 21:12

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Omnisciens » 18 Мар 2017, 04:08

Здравейте! Днес направих първата си варка и мисля, че всичко мина наред. НО течността, която трябваше да е избистрена след вренето и прецеждането през тензух, стана много тъмна и почти черна като тъмна бира. Използвах уж светъл малц - http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=262 ето този. Дали цветът ще се промени след ферментация и може ли някой да ми каже защо се случи това? Работих по тази рецепта - viewtopic.php?p=4106#p4106 и използвах тези съставки: Бохемски пилс малц Вайерман, HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау, Nottingham Ale. Благодаря :)
Omnisciens
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Мар 2017, 03:55

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron