Аз лично повече не смятам да пробвам директно пускане на хмела в бидона.
И аз така реших че ще чакам дрождите да залепнат за хмела и да го утаят, ама - не.
Останаха плуващи парченца и после ги вкарах по кеговете.
Викам си - те ще се утаят в кеговете, ще извадя една две бири зян от кег и готово ...
Да, ама не - Качвам първия кег да го пия, пускам крана силно да изхвърли утайката - теква мътно, и за няколко секунди крана се запуши до степен да капе само.
Разглобяване почистване, сглобяване и чакане до следващия ден белким падне в утайка нещо ...
Пак тест - пак запушване ...
Хвана ме бяса и без кран само на маркуч източих 2-3 литра , че и повече - докато потече що годе прилична течност.
Закачвам крана, наливам една бира, втора бира и на третата пак започна да се запушва ...
Айде пак разглобяване, източване на още 2-3 литра от кега и така докато накрая тръгна добре , само дето изхабих нерви и литри ...
На следващата варка - викам си, тоя път ще пусна пак хмела вътре, но при кегирането ще прекарам маркуча през тензух.
Речено, сторено - почвам кегирането, маркуча влиза в главата на кега през тензух на два ката. Пускам помпата - тръгва и след 5 сек. точно тензуха се запушва ...
Айде пак псувни , слагам фуния и повече тензух, да има площ - пускам маркуча (сега вече засмуква и въздух, прави окисление, ядосвам се ...) и пак през 5 мин. спирам да чистя тензуха, да го дезинфекцирам наново и така с 300 зора напълних 1 (един) кег !
За половин час ...
И - взех една кофа , даже без да я дезинфекцирам че ме хванаха нервите, опънах тензуха на нея с щипки, пуснах маркуча и като се напълни кофата - през фунията в кега (със засмукване на въздух и всички неприятности).
И след 2 часа борба - викам си - край, повече хмел "бошнА" няма да пускам. (БошнА - от тур. - свободно)
Та тъй ... сега замислям ХОП-ГЪН по подобие на тоя на Дидо Гларуса
А дотогава - лагери без драй хопинг, или ако ще има - в торбичка !