Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 29 Дек 2016, 21:23

По описания начин мия ПЕТ бутилки (по нашенски PVC) и нямам проблеми. Забелязах, че ако престои няколко дена бутилка с разтвор без разтръскване поне един път на ден, дъното се пука.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Дек 2016, 08:39

Заради това миене вече се отнасям с уважение към бирените бутилки, щом изпия бирата плакна с вода и слагам капачката :D
Обещаха ми една каса празни бутилки Грош, ще дръпна напред :D само да не са плесенясали.
Ирландския мъх предавали някакъв вкус на бирата?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 12 Яну 2017, 16:20

Днес направих 4 варка, натоварих кухненската пивоварна на макс.

Малцове:
Pale Ale Malt - Гърция - 3кг
CaraPils - malt Вайерман Германия - 1кг.
Вода 28л. като 14л. озахаряване 14л. 80С промиване.
Озахаряване 1ч. 65С.
Плътност преди варенето 12% по виномера, 20л. течност.
Варене 1ч.
Хмелове:
15гр. Нугет 10,5% 50мин.
15гр. Каскейд 7,3% 10мин.
5гр. Ирландски мъх 30мин.
Добавих и 4гр. сушена кора от мандарина ама не се усеща аромат.
Дожди
5гр. Нотингам /само толкова имах/
Активирах в 50/50 вода и бирена мъст /след варенето/, за 20мин.
Заварих бирата и водата за 10мин. за дезинфекция след това охладих до 25С.
Дано да тръгне ферментацията.
След варенето 18л. на 13% плътност по захаромера.
Последна промяна petiomalchev на 12 Яну 2017, 17:48, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 12 Яну 2017, 16:59

4гр дори и сушена кора е твърде малко. На 20л минимум 50гр сурова и варене около 5 минути. Вземи си мандарини от Биомаркета на Чаталджа. Гадостите с които обработват корите се разтварят много бързо при висока Т и всичко отива в бирата.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 12 Яну 2017, 21:15

И аз го мислех това за отровите с които са обработени плодовете, то това беше кора от една мандарина.
Сурови кори могат ли да се използват?
А дали не се продават готови сушени портокалови кори, защото ги има в много комбинирани чаиьове .
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Foreigner » 15 Яну 2017, 11:41

https://www.brouwland.com/en/our-produc ... Hs1fvCLTIU

При следващата поръчка на Виктор можеш да се включиш.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 16 Яну 2017, 08:42

А как мога да разбера кога ще поръчва Виктор и да се включа ?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 16 Яну 2017, 14:21

Една седмица преди поръчката Виктор пуска тема в раздел Борса.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 16 Яну 2017, 15:51

Ще следя раздела.

Днес направих 5 варка.

Малц:
2кг.Wheat Malt pale Вайерман Германия
2кг. Pale Ale Malt - Гърц
Вода 28л.общо подкислена със сок от два портокала, озахаряване 14л., промиване 14л..
Озахаряване 1ч. 65С
Варене - 20л. - 1ч.
Хмел:
50мин. 10гр. 7,7 % Mandarina Bavaria 2015г.
10мин. 20гр. 7,7 % Mandarina Bavaria 2015г.
30мин. 5гр. Ирландски мъх /то това май не трябваше да го слагам ама голяма мътилка излезе след прецеждането, чак в края се избистри/
Дрожди:
11гр. Safbrew WB-06.
Активирани 50/50 вода пивна мъст /преварени за 10мин, охладени до 25С/ време на закисване 20мин.
В крайна сметка 15л. пивна мъст 13% захарност.
Нормално ли е толкова фира да ми дава вложени 28л. вода, а бирата накрая 15л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 16 Яну 2017, 16:17

Доста фира наистина. Аз с 27 литра общо вода (3.9кг малц) изкарвах около 18 литра и пак според мен беше много фирата. Явно самият малц абсорбира повече от негово тегло. Т.е. 4 кг малц, абсорбират повече от 4 литра вода, както го има в повечето примери. Отделно при варенето при мен има доста загуби, не знам защо, особено с по-малкия казан 24 литра.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron