Вчера направих Rhombus American Wheat (6 варка), от рецептата на крафт пивоварната Rhombus. Ето как мина процеса:
6,2КГ малц (Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 3,1кг и Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Кастъл малт Белгия 3,1 кг)
18,5 вода за озахаряване;
24,5 вода за промиване;
Еднотемпературно озахаряване 65-66 градуса за 40 мин и 72 градуса за 20;
Йодна проба - ОК;
Маш-аут - 78 градуса;
Hull melon - 20 гр - 60 min
Hull melon - 15 гр - 30 min
Mandarina Bavaria - 10 гр - 30 min
Hull melon - 10 гр - 10 min
Amarillo - 10 гр - 10 min
Amarillo - 15 гр - DRY
Citra - 10 гр - DRY
Chinook - 10 гр - DRY
Ирландски мъх - 5 гр - 5 min
Дрожди - Lalemand BRY-97 насипни 11гр. (в малък стартер с 200мл бирена мъст, 100мл преварена вода, 2 супени лъжици захар и бъркани на бъркалката за около 2-3 часа)
OG: 14.8P (13P преди варенето);
Крайно к-во: 30-31 литра, в два ферментатора - 30 и 11 литра, единия напълних до 25 , другия до 5-6 (наполовина).
Екстрактивност 74% (под въпрос)
Ефективност 94,87% (под въпрос)
Всичко мина сравнително гладко, но има няколко странни факта. Общото к-во вода е 43 литра. Преди варенето очаквах около 37 литра, реално бяха около 35. Очаквах загуба от ~6 литра, поради абсорбирана вода от малца. Лаутертюна изцедих до край, т.е. нямаше нищо в кухия обем между двете кофи. Къде се загубиха тези няколко литра нямам идея.
Другото странно нещо беше измерената захарност. Преди варенето беше 13P, след варенето 14.8P. Това нормално ли е, случва ми се втори път. И двете проби правя на охладена бирена мъст до около 20 градуса. Използвам захаромер, без да залагам корекции, тъй като ги темперирам до 20 градуса, на колкото е и калибрацията на захаромера.
Като трудности по време на процеса срещнах при завирането. Реално до преди това ползвах ел, казана + бързовар, сега само големия 60 литров казан и бързовар. Оказа се, че не е достатъчен и не завря(не вдигна повече от 90) повече от час, след което отскочих до магазина и купих един 2 kW и завирането започна веднага. Варих 1 час, през който по схемата слагах хмеловете. Другия проблем беше с прецеждането през торбата. Много се задръсти, почти не пропускаше. Наложи се да я стискам ръчно и падна малко от кашата във ферментатора.
Ето и няколко снимки от процеса: