Тази седмица ще варя експримент за допълнителната категория за конкурса в Словакия - Пилснер с ейлови дрожди. Идеята ми в момента е:
4.5кг Pilsner Malt
Хмел:
40гр - Saaz за 60мин
30гр - Saaz за 30мин
30гр - Saaz за 10мин
Вода:
За озахаряване - 7л дейонизирана + 7л от чешмата
За промиване - 10л дейонизирана + 10л от чешмата
Озахаряване 65гр за 45мин и декокция до 72гр за 15мин, маш аут на 78гр
Дрожди - Нотингам ейл /стартер/
Проблема ми е че двете места за ферментация не ми се връзват с температурата. Искам да е на около 14гр, а в коридора е 17гр, в мазето е 8гр. Дали да разчитам на коридора и от време на време да охлаждам малко на терасата, или да я слагам в мазето и да топля с нагревател.