Гледах да мина по тънката лайсна, ама пак дадох околи 120лв.
Основно което имам като оборудване
Тенджерата в която озахарявам и прецеждам 18,5л /26лв. на промоция от Кауфланд/
Двиното дъно го направих от неръждаема тава диаметър 30см 8лв.
изрязах я малко над долния ръб за да не се криви.
Отворите са 2мм. на отстояние 1см. Залепих хартиено тиксо от външната страна на дъното и разчертах.
Голяма мъка беше с пробиването и зачистването на отворите, мъчих се около 4часа.
Крачетата за повдигане са от неръждаеми винтове 4х50
Кранът и закрепването за тенджерата го изпълних с фитинги и силиконови уплътнения, като добавих и тефлонова лента.
Най-тънката част е пробиването на емайлираната тенджера, на първата дупка откъртих малко повече емайл тъи като се опитах да направя център за пробиването.
Мястото се очертава с перманентен маркер, зачиства се с ъглошлайф в центъра и се пробива със свредло 8-10мм. след това с кръгла пила се оформя отвора или с борче.
Термометърът е само да следя дали не пада температурата при озахаряването, иначе не показва точно меря с цифров.
Това е кожуха, който ползвам при озахаряване и варене на бирата.
При озахаряването покривам и с две одеяла допълнително.
Направих го от три пласта изолация за ламинат 5мм.
Това е тенджерата за варене 21л, охладителя и кофа 25л. помощна за прецеждане и дезинфекция.
Серпентината е от тръба от мека мед 7м дебелина 10мм стените и са 1мм на стойност 47лв.
Не съм слагал фитинги на краищата на охладителя, стягам маркучите със скоби.
Направих и отделно разклонение на тръбопровода за охлаждащата вода.
Варя на керамичният котлон и му помагам с 2кВ нагревател.