Колеги,
макар и новобранец със само 8 варки, за Коледа си взех Нов Mash tun.
Предимства:
може да се настройва силата на нагревателя, температурата и времето на озахаряване, както и автоматичен режим на целия процес - работи доста коректно.
Има помпа, която всмуква отдолу пивната мъст и я връща отгоре върху триците. След две варки с този tun йодните проби са ми супер, ефективността е около 64%.
Прецеждането е много по-лесно и бързо - само се повдига и закача вътрешния цилиндър с фалшиво дъно и се облива, като има и горна цедка, която помага да се разпредели по-равномерно водата по повърхността.
През това време спокойно може да се загрява до температура за кипене. Вътре има базука филтър на канелката и не се налага прецеждането във ферментатора да минава през жълтата торба.
Всичко това в един уред - спестява много място и доста време и с 5 кг. малц си спокойно си докарвам 25 литра във ферментатора, който ми е 30 литра.
Недостатъци:
Охлаждането ми е зор, защото като цяло е по-трудно да го местиш, а и серпентината ми е от малките - ще купя по-голяма от магазина (не знам медната ли е по-добра или неръждавейката) или ще премина на couterflow chiller.
При прехвърляне във ферментатора, към края филтърът се запушва от утайките и остава 1-1.5 литра течност смесена с утайките, които ме е жал да изхвърля, а преди през торбата обикновено ги прецеждах.
След края на процеса пада едно чистене на дъното в средата му, където явно е нагревателя - образува се нагар, който трудно пада и със сода на люспи. Освен това трябва да се промие и помпата с топла вода за 5-10 мин.
Като цяло съм много доволен, лятото ще мога да варя на двора, че сега съм окупирал банята с тенджери, маркучи, бутилки, серпентини, ферментатори и т.н. Направил съм извод за студена вода с бързи връзки за серпентината, а преди това бях завзел цялата кухня и котлоните и жената се побъркваше.