AtanasBozhkov написа:Използвал съм Brewferm, 22 гр за ~ 27л. рехидратирани, с температура на ферментация около 14-15 градуса
Момчета, според моето мнение, дрождите, освен че са малко са и стресирани в тази среда.
Не знам как точно са рехидратирани тези дрожди и при каква температура са сипани във ферментора, но за седмица да свалят само 3 си е проблем.
Моя скромен опит е с вино - розово и бяло, и там се доближаваме до тази конкретна бира (зах 23%). Искам да кажа, че съм по-добър във виноделието и за това имам смелостта да взема отношение.
Как го правя аз при виното: При препоръчителни 20 грама, аз си позволявам да използвам дори 10 гр/100л. Затоплям около 150 мл вода на 35-40*С, разтварям в нея 1 СЛ, равна, захар и посипвам дрождите. След 10-тина минути ТРЯБВА да имам пяна.(Ако не -лошо!). Доомокрям дрождите с разбъркване. След още 10 мин прехвърлям в по-голям буркан. Добавям 200-300 мл вино с темп 25*С. (Как - ами плакна празната чаша от дрождите с вино). След 20 мин слизам при виното и преливам в по-голяма тенджера, да кажем. Плакна буркана с вино, добавяйки около 2 литра с темп - тази, при която ще ферментира. След още 20 мин - наливам. без да бъркам. Бъркам след едва 12-20 часа.
Разчитам, дрождите да се адаптират хем към средата, хем към температурата. След 5-7, мах 9 дни съм на 0. Естествено, ферментацията е с много пяна и отделяне на топлина. Стремя се да поддържам 18-20*С мах.
Вие с бирите го правите малко по-различно. Използвате много повече дрожди, а и СТЕРИЛНОСТТА тук е много важна. Как в конкретният случай да се добавят още дрожди нека някой бираджия да каже!
Поздрави!