Днес направих 4 варка, натоварих
кухненската пивоварна на макс.
Малцове:
Pale Ale Malt - Гърция - 3кг
CaraPils - malt Вайерман Германия - 1кг.
Вода 28л. като 14л. озахаряване 14л. 80С промиване.
Озахаряване 1ч. 65С.
Плътност преди варенето 12% по виномера, 20л. течност.
Варене 1ч.
Хмелове:
15гр. Нугет 10,5% 50мин.
15гр. Каскейд 7,3% 10мин.
5гр. Ирландски мъх 30мин.
Добавих и 4гр. сушена кора от мандарина ама не се усеща аромат.
Дожди
5гр. Нотингам /само толкова имах/
Активирах в 50/50 вода и бирена мъст /след варенето/, за 20мин.
Заварих бирата и водата за 10мин. за дезинфекция след това охладих до 25С.
Дано да тръгне ферментацията.
След варенето 18л. на 13% плътност по захаромера.