Мирис на сяра във ферментиращата мъст

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Мирис на сяра във ферментиращата мъст

Мнениеот Ico » 28 Дек 2016, 22:52

Здравейте колеги,
За втори път го имам този проблем и не мога да разбера причината. Най-вероятно е DMS, но дезинфекцията е същата, като във всички други варки, които са си ОК. Общото и във двете е, че са с белгийски дрожди (различен вид), гръцки малц, около 10% пшеничен и не съм правил белтъчна пауза. OG и на двете 12-13 Р. Дрождите са сложени при около 21 градуса на мъстта. Варенето и двете е продължило около 70 мин. без добавяне на вода или мъст. Знам, че са много възможните причини, но искам да питам дали някой е имал същия проблем. От една страна във форумите пише, че белгийските дрожди така си миришат по време на ферментацията. От друга обаче, миризмата не се трае и то точно, когато ферментацията трябва да е завършила. Та, ще съм благодарен за всеки споделен опит потози проблем. :)
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Мирис на сяра във ферментиращата мъст

Мнениеот Martin » 29 Дек 2016, 10:50

Случвало се е и на мене с белгийски дрожди. Мирише на пръц. После изчезва.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мирис на сяра във ферментиращата мъст

Мнениеот Ico » 29 Дек 2016, 12:47

Баси, ще се изям от яд. Значи "залудо" излях 19 литра.
Нищо, ще сваря пак. :)
Благодаря за помощта.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron