Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот victoryvt » 20 Дек 2016, 16:49

Въпросната затварачка изисква да има определена височина столче бутилката - защото се захваща под него.
Бутилки с ниско столче (Гларус, Диво пиво и др.) не дават силно натискане и се изисква малко чалъм - да понатиснеш с рамо както на едновремешните затварачки.
Ако не са добре натиснати може да изпускат капачките.
Най-сигурна и без значение от столчето на бутилките е по-скъпата настолна, защото тя не се захваща горе, а просто натиска бутилката.
Тя пък е капризна на различни височини бутилки - трябва да се вдига и сваля рамото според височината на бутилката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 20 Дек 2016, 20:08

ALL_ON написа:Всичко може :) Ползвай калкулатори за изчисляване на горчивината (IBU). Ако не искаш горчиви бири, дръж този показател до 30 единици и ще си доволен :)

Търсих с търсачката но не можах да намеря IBU калкулатор, ще помоля за линк.

Затварачката Емили е супер, преди да я купя прочетох в описанието , че става само за бутилки с високо столче и за това подбрах само такива. Макар, че не можах да я използвам при второто бутилиране, бутилките които подбрах са само такива от Загорка ретро, Каменица старо и Пиринско . По думите на бадженака капачки в България се произвеждат само от една фабрика, той има магазинче за захар олио и т.н. За тези бутилки които са с ниско столче на дъното по добре да не се използва, мисля че може да се счупи затварачката или да се затваря с нея и след това да се повтори с едновремешните ръчни затварачки.

Малка грешка голяма БЕЛЯ.
Днес пробвах първата сварена от мен бира :oops:
Лоша работа, когато отделих бирата от ферментатора и сложих разтворената във вряща вода захар за газировка пропуснах да разбъркам матряла.
1-ва бутилка слабо газирана 1-ра бутилка малко по добре газирана но бирата сладка като радлер :?
Иначе вкус добър, хубав аромат .
Е кво пък 27 бутилки 27 различни усещания :D
.................
4-та бира малко сладнят давам и шанс още ден и на студено може да има неферментируеми захари.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 20 Дек 2016, 21:53

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Това е калкулатора, който ползвам аз (а и предполагам доста други хора). Понеже OG (плътност след варене, респективно преди ферментация) е дадено в единицата SG, ето ти и калкулатор за превръщане на SG в Плато: http://www.brewersfriend.com/plato-to-s ... ion-chart/ Другото мисля, че е ясно, но все пак в първите горни графи количество в литри преди варенето и след варенето; очаквана плътност (захарност); грамове на хмела, алфа киселини на хмела (има ги в описанието на всеки хмел, който поръчваш, а и Виктор обикновено ги пише отгоре), време в минути колко е врял дадения хмел и накрая дали е на листа или пелети. Въвеждаш всички хмелове и то само си смята отдолу IBU-то. Разбира се този калкулатор е ориентировъчен, не може да му се предоверяваме на 100%, но поне е някаква отправна точка. Успех ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот victoryvt » 21 Дек 2016, 09:57

Петьооо , капачки има в електронния магазин на сайта - 100 бр. = 2.50 , 1000 бр. = 20 лв.
За повече от 10 000 - питай в завода ПИМ АД - Наташа Едикояси.
Всяка година пускат слухове, че затварят и няма повече да правят капачки, но досега все още не са затворили.
Лъжат и в бройките - около 10% разлика, ама се преживява :)
Малки производители има тук таме - Янаки около Пазарджик, ама са му високи цените и има и други кусури. Като например че пробутва и капачки с надписи дето са му останали.
От време на време по Кауфланд и подобни пускат на по 100бр пакети за около 2.50
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 21 Дек 2016, 13:20

Благодаря на all_on за калкулаторите, като знам първият и вторият път каква горчивина получих ще знам за следващите как да поцедирам.

Капачки си поръчах от сайта заедно с затварачката, помислих че на баджо са по твърди, но са от същата ламарина само оплътненията са различни.
С затварачката от сайта няма проблем при затварянето и на двата вида.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 21 Дек 2016, 14:48

От опит само да кажа, че капачките от Кауфланд, които пускат от време на време са по-твърди от тези в магазина на Виктор. Лично аз не ги харесвам (кауфландските)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 28 Дек 2016, 18:00

Днес сварих и третата си бира.

Пеил Еил малц Гърция - 2,5 кг
Караред - 0,7 кг.
Карарома - 0,3 кг.
Хмел Голдинг 4% - 25 гр. за 10 мин.
Дрожди Нотингъм - 7 гр.
Вода чешмянка /от бойлера / - 22 л.
Озахарих - 60 мин. - 65С
Йодна проба не идеална.
Чисто за варене 15л. 12% по виномера.
След варене, охлаждане и преточване чисто за ферментация 12 л. на 13% по виномера.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 28 Дек 2016, 20:18

Използва ли калкулатор този път? Защото с това количество хмел и тези минути на варене ще имаш IBU 10. Всъщност може и да е търсен ефект, но за мен е много малко.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 28 Дек 2016, 23:08

По малко е сметнах излиза IBU 7,5 за проба реших да го направя така.
Тъмната бира стана много горчива но сигурно и печеният ечемик добавя допълнително горчилка.
Ама то и като го сметнах сега IBU 44
На първата по калкулатора излезе IBU 30
Последна промяна petiomalchev на 18 Яну 2017, 00:09, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Дек 2016, 18:58

bojo написа:2% разтвор, пълно шише, накисване (стигам и до няколко дена, но е достатъчно и часове може би) и после 3-4 изплаквания хубаво. Дори и да има нищожни остатъци на основата (не вярвам), дезинфекцията с окорон (киселина) ще ги неутрализира. Да не забравяме, че бирата си е все пак и тя киселинка (pH около 4,5).

Взех сода каустик течна 44% на 10 л. вода сметнах че с половин литър ще докарам 2% разтвор. Киснаха бутилките 2 дни, взех да ги плакна но вътре оставаха миниатюрни песачинки пък отвън нещо лепкаво с вода не се измива. Измих ги с веро и станаха като ново :D. Това лепкавото може и да е било от етикетите, а песачинките в бутилката от вече деактивираната основа.
Последна промяна petiomalchev на 29 Дек 2016, 23:14, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron