Да споделя и аз опит около моя проточен охладител
Първо да благодаря на колегата maxbg подробния пост, от който черпих мъдрост:
viewtopic.php?f=17&t=3371.
Използвах този пост, защото:
- не се налага ползването на горелки и запойки, който не ги мога и нямам оборудване.
- тръбата е по-дебела: притеснявах се от запушване
- намерих си по-тънкостенна медна тръба
Материали:
- 6м мека медна тръба ф15мм със стена 0,8мм за 7,57лв/м. Купена от София - ТЕРАТЕРМ, бул. „Тодор Каблешков” No 61
- маркуч 1 цол
Другите неща са като на колегата.
Общо ми излезе около 100лв. Някои неща ги имах, други не трябваше да ги взимам.
Ето и какво се получи:
Сглабянето:
- за усукването около медната тръба използвах сдвоена тел на 1мм. Това в последствие ми се струва безкрайно малко и доста безсмислено. Ако не ме домързи ще я сменя с кабел 4мм2. Той обаче е доста твърд и си мисля, че ще ми трябва и пружина за огъване на медната тръба.
- понеже си го правех сам, за да не се мъча докато вкарам тръбата в маркуча, реших да сложа смазка - олио за готвене. НИКОГА НЕ ПРАВЕТЕ ТАЗИ ГРЕШКА!!! Освен че се помаза по целия под, малка част от олиото влезе в тръбата и ми коства колосални усилия да я почистя (макар и не на 100%). Какво да се прави - вечерта в 12ч осъзнах че нямам никаква сода каустик.
- самото напъхване стана доста лесно, защото изправих тръбата и тогава наденах маркуча. За процедурата трябваха двама души - единият да дърпа маркуча напред по тръата, другия да изправя маркуча, който си стоеше все така навит (за вс. случай го топнах в леген с вряла вода).
- редуктивният фитинг от 3/4 на 1/2 се оказа тесен и не можах да напъхам тръбата през по-тънката част. Наложи се половин час остъргване с бормашината, за да разширя достатъчно отворите.
- дупките не станаха идеални, медната тръба леко се сплеска при огъването и там трябваше да уплътнявам. Първо мислех да ползвам студена заварка (двукомпонентно лепило за метал), но нямах 12ч да чакам да съхне - врялата бира вече изстиваше 3 час, а ако не охладя бързо естрахирането на горчивини от хмела продължава и горчивината се покачва осезаемо (тва от горчив опит го знам:). За това подходих по нашенски - намотах изолирбанд и стана. Трябва обаче медната тръба да стърчи поне 5 см, за да има място за навиване.
- пробвах да сложа връзка за медна тръба и на нея с нипел и редукция да сложа бърза връзка, но тва цялото протече. Махнах го и стегнах маркуча със скоба - префектно е!
- по същия начин вместо нипел и бърза връзка, сега бих ползвал директно щутцер + скоба. Така и ли иначе тея маркучи ще си останат към охладителя, пък и не са кой знае колко дълги.
- трябват си от по-яките скоби. Обикновенните изпускат или капят.
- трябват 2 ролки тефлон - взех една и имах половин стара, но почти не ми стигнаха.
- диаметъра на колелото което се насуква трябва да е мин 40см, защото май леко си прегънах тръбата. Или да се използва пружина при навиване.
ето още снимки:
За ефективността ще дам инфо при първи нормални условия