Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 08 Дек 2016, 10:42

Да, срещу входа на рок магазина.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 09 Дек 2016, 08:51

Да споделя, гледам във форума и в ютуба хората използват купешки водни клапан, че си викам и аз да съм модерен купих си.
Ама не съм доволен, не че не върши работа, но е шумен не става за ферментация в кухнята, жената се стряска :D .
Купих и един термометър стикер за аквариум, пак греда той почвал от 18С.
DSC_4177.JPG

Водният клапан го продават без уплътнителен пръстен.
Че какво измъдрих, парче маркуч залепено с топъл силикон.
За всеки случай оплътних с тефлонова лента.
DSC_4178.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 12 Дек 2016, 02:44

8 дни от както заложих първата бира да ферментира.
Спря да бълбука клапъна и пяната изчезна.
Цвета обаче е като на битер лимо, което ме притеснява. Преместих тубата в помещение където не се отоплява. Надявам се да се поизбистри за още ден, два.
На четвъртият ден от ферментацията сложих хмел, дали този цвят се дължи на него?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 12 Дек 2016, 09:58

Не се притеснявай, бира се избистря в хладилник :) Ще се изненадаш колко бистра става от студа ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 12 Дек 2016, 10:54

Цвета и мътноста ги оределям кто на бяло вино при тиха ферментация.
Мога ли да бутилирам утре в други ден или да чакам?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 12 Дек 2016, 11:37

Щом е минала седмица, бутилирай, остави седмица за газировка и след това в хладилника. Ако успееш да издържиш да не я изпиеш до няколко месеца става кристално бистра! Обаче обикновено не остава толкова дълго :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 12 Дек 2016, 19:03

Значи да действам ,OK :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 14 Дек 2016, 08:10

Снощи бутилирах, прехвърлих бирата в тенджера и добавих 110г захар разтворени в 300 мл. кипяща вода. Захарта я смятах за 17л. бира ама излезе 14,5 л.
Измих бутилките с веро и дезенфекцирах с окорон тях, миаркуча и съдовете.
Някои бутилки не можах да измия и ги отделих. Как се измиват тези бутилки които имат петна от плесен от остатъци от бира?
Утайката се получи плътна не е като винената, ферментацията протече с Нотингам.
Голям зор видях с затварянето на стъклените шишета, то целия се отпускам върху шишето, навярно трябва да си купя машинка за затваряне.
DSC_4184.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 14 Дек 2016, 09:55

За миене на шишета в началото на моята дейност ползвах четки, но постепенно установих истината - само сода на люспи (натриева основа). Захарта е на тавана и дано ферментацията да е била завършила, че иначе да не литне някоя капачка.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 14 Дек 2016, 19:56

Дано не се прегазира бирата, че ще се ухапя отзад :D
Не съм мерил плътността преди поставянето на захарният сироп нито я опитах на вкус дали слади, само мога да се надявам.
Но по визуални признаци беше спряла ферментацията.
Содата каустик как се ползва?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron