Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Модератор: Martin

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот Martin » 07 Дек 2016, 11:05

Ще смея да не се съглася, и да изясним този въпрос накрая, защото доста хора четат форума. Имам 50+ варки със съвсем слабо врене, почти не се вижда, че ври. Да чукна на дърво вкиснала бира съм нямал, и винаги съм имал перфектно пресечени белтъци, без ирландски мъх или нещо такова. Белтъците си се коагулират на доста по ниска температура от 100гр и няма нищо общо с бурното варене. Даже при по слабо варене, парцалите са по големи, защото няма какво да го разбие. Ето и снимка на белтъци, на снимката бирата ври. Поста на Виктор е старичък, и най-вероятно е имал проблеми с пресичането заради озахаряването. Ако е ползвал не-модифициран малц, или дори домашен и не е направил добре протеиновата пауза. С малцовете на Вайерман, няма нужда от тази пауза. Важното при пресичането на белтъците е озахаряването при използването на малц който има нужда от протеинова пауза. Не бурното варене.
Бурното варене се изисква за да може по бързо и добре да излети (изпари) DMS-а. Аз си помагам с разбъркване, като нямам бурно варене. Други способи за намаляването на DMS е по дълго варене - 80-100 мин, и избягването на пилс малц.


Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот Yaskata » 07 Дек 2016, 11:33

Хубаво апострофиране!
тук вече ще замълча - нямам практическия опит на Mаrtin, a и не съм пробвал достатъчно слабото варене.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот vsd » 07 Дек 2016, 22:58

Яска, страшно много уважавам Виктор, но и аз не съм съгласен за бурното варене. Водата си ври при един и същи градус. Дали ще ври силно или слабо все е при 98 градуса примерно. Дори и да има 1 градус разлика, това няма значение за това дали са измрели бактериите или не за да има значение за вкисването. Имам бира на 3 години която не е развалена и не е вряла силно. Силата на варене има значение за количеството което ще се изпари, може би за дмс-а както казва Мартин, но за вкисване определено няма. Още нещо, от много време насам, след варене всички цедите белтъците максимално за да не се развали бирата, аз пък изсипвам абсолютно всичко във ферментора и пак нямам нито една развалена бира. Това с белтъците е пълен мит, поне за мен. Изгледай това видео на Джон Палмър: http://youtu.be/h5J8S5nBdUc?t=17m53s
Вижте колко силно ври при него. При мен 30-35 литра с 2 киловата индукционен врят по подобен начин. Ако искате ще снимам другия път като правя.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот Martin » 08 Дек 2016, 10:29

Идеята на бурното варене не е за повече градуси, това е нвъзможно. Просто механично да се върти, за да може по лесно и бързо да излезе DMS-а. А и за белтъците ако влязат във ферментатора не е много страшно. Просто ти увеличава възможността, но не е казано че ще се вкисне със сигурност. При здрави и хубави дрожди, и добра ферментация, няма за какво да се тревожиш.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот victoryvt » 08 Дек 2016, 10:42

Митове и легенди, ама като изхвърлиш 90-100л. в канала и почваш да търсиш обяснение.
Който иска да вярва, негова си работа.
Аз споделих личен опит. Не го постулирам.
За мен вренето трябва да е бурно по много причини. Колко точно - да питаме Кунце, ама не можем защото от 2г. не е между живите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Дек 2016, 16:18

Ico написа:Напазарувах един котлон 2.1KW и се оказа,че има някакви защити и не може да вдигне температура над 97 градуса нито на 15, нито на 10 литра вода и съответно не може да се получи силно варене, а само къкрене. Сега чакам да се събере някаква техническа комисия, за да решават дали да ми върнат парите. Мощността е разпределена на 12 степени от 0 до 2,1KW не е по градуси. Ще докладвам допълнително след развръзката, засега го броя за "наигравка".


Наистина са те качили на въртележката! Търси си парите и ако те мотаят - потърси контакт с Комисия за защита на потребителя - една от малкото работещи институции в тази държава.
Мога само да кажа, че откакто си купихме индукционен котлон, с жената се родихме!
Когато варя яйца водата завира за по-малко от минута. И си ври мъжката, чак пръска от тенджерата.
Сутрин, когато топля мляко за чаветата, ако отида да се изпикая, най-вероятно ще намеря млякото кипнало.
И не загрява целия съд, а само дъното - пробвал съм стените на тенджерата, не са чак толкова загрети, че да ми залепне кожата :D
Хубавото е, че котлонът загрява само там, където е дъното на тенджерата, а не отстрани и не отоплява стаята ;)
За съжаление за момента не мога да споделя с опит с пивоварене, но когато го направя ще дам информация
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот ultrashock » 11 Яну 2018, 09:23

Замислям се дали да дупча казана за варене и да монтирам нагревател, дали да продължа с двата бързовара, както правя в момента или да опитам с индукционен котлон. Дали изобщо би си се получило с казан 50см диаметър и около 50-60 литра бирена мъст?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот dr_slavov » 11 Яну 2018, 09:48

Ще изкажа мнение само за индукционния котлон. Страхотно нещо е. От както сме с такива не ползваме микровълнова. Много бързо и мощно. Има едно "обаче". Котлоните работят добре при съдове с дебели дъна. Колкото повече, толкова по-добре. Ако си с тънкостенните казани които продава Виктор имам, опасения дали ще можеш да вариш 50-60 литра.
Последна промяна dr_slavov на 11 Яну 2018, 11:35, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот ultrashock » 11 Яну 2018, 09:58

Ами новия е с по дебело дъно, не знам колко точно, но е по дебело от стандартните. Притеснява ме, че нямам идея колко стабилно ще седи 50см тенджера върху котлона. Можеш ли да препоръчаш някакъв модел марка? Има разни SAPIR за около 50лв, но нямам представа за качественото. Ето един пример.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

Мнениеот dr_slavov » 11 Яну 2018, 11:38

Не искам да се ангажирам с марки и модели. Моите са Бош, но за вграждане и се използват само за домакински цели. Аз варя на газ.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron