Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 05 Дек 2016, 15:01

Момент само. Ти си търсиш тъмна бира, ама между стаут (Гинес) и Каменица/Ариана тъмно разликата е..... ами голяма, да не изпадаме в подробности. Времето е хладничко сега, и ако си свикнал със купешките БГ тъмни бири ти препоръчвам някой Шварцбиер, Дънкелбок, или нещо друго по меко.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 05 Дек 2016, 17:34

Може да му дойде малко в повече лагерна бира за втора варка. Но пък ако е мераклия човека. Препорчвам само да попрочетеш малко за дрождите, ферментацията и контрола на Т.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 05 Дек 2016, 18:52

Той е печен в ферментациите има 1500 поста в форума ракията :D
Даже преди 4-5 години правех малц от ечемик купен от пазара.
Да кажа честно не правя разлика между Каменица и Ариана тъмно, поне до сега не съм обръщал внимание на разликите. Едната по горчи другата сладни.
А бирата Гинес даже не съм я пробвал, само съм слушал за нея.
След като сварих първата бира усетех миризмите на сварения малц, как миреше хмела, Виктор почерпи с една светла бира със сухо охмеляване, останах втрещен от аромата.
Научава се на различните аромати и ги търсиш в бирата за да ги усетиш.
Така че сега прохождам в тази материя.
То четеш във форума ама като не можеш да опиташ вкусово. За това смятам да се уча в боя :D
Вече поръчах материалите за подобие на Гинес, пък каквото стане.

Вода каква да ползвам за тъмната бира от магазина трапезна или варненска чешмянка?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 06 Дек 2016, 09:44

От чешмата на побити камани. Добре минерализирана с ниско Ph.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 06 Дек 2016, 19:24

dr_slavov ще я пробвам и тази вода в отпуск съм сега пък живея в Аспарухово, от работа ще ми е по близо.
Там водата е добра за тъмни бири или става и за светли?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 06 Дек 2016, 22:40

Ех така ми се иска някой от вещите съфорумци да открие тема в която да се описват по таблица бирите в пазарната мрежа /произведени в български пивоварни фабрики/, за да можем и ние начинаещите да придобием някаква представа за това как да определяме направеното от нас като сравним с тези таблици и знаем какъв стил предпочитаме. Горчивина, цвят, аромат така по цифри и да нямаш с какво да сравниш е много трудно да определиш някоя бира.
Аз намерих магазин където има бира Гларус ще взема от всеки вид та да добия представа за различните стилове.
Вчера взех от магазина Леденика специално 0,6л. пластмаса осещам повече хмела, днес Старопрамен светло 1л. осещам повече малца, ама дали е така кой ще ми каже :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 07 Дек 2016, 10:17

Ами общо взето големите марки - Загорка, Каменица, Леденика, Шуменско, Болярка варират от котешка пикня до камилска пикня. В този диапазон.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 07 Дек 2016, 14:21

:D че и после боли много глава, като прекалиш.

На първата бира пуснах 15гр. Caskade остават и още 3-4 дни до края на ферментацията като гледам.

Днес забърках и втората:
2,8кг. Pale Ale Malt /Гърция/
200гр. Печен ечемик
200гр. Karamunich tipe2
300гр. Karafa

Хмел:
15гр. Nugget БГ - 10мин.
25гр. Golding - 50мин.

Дрожди: Notiiingham
Вода : от бойлера около 68-70С - 20л.

След внасянето на малца и подгряване от котлона 67С
Завих с кожуха на тенджерата и две одеяла и така стоя 1ч 15мин.
И при втората варка йодната проба променя цвета.
Плътност след прецеждане около 12%, трябва да си взема следващият път истински биромер с виномера границите са малки и не може да се определи точно.
След варенето плътност около 13%
Прикачени файлове
DSC_4175.JPG
DSC_4171.JPG
Последна промяна petiomalchev на 07 Дек 2016, 16:31, променена общо 7 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 07 Дек 2016, 14:29

petiomalchev написа:Там водата е добра за тъмни бири или става и за светли?
Нека да кажем, че е универсална. С изключение на светлите лагерни бири които изискват много мека и почти без минерализация вода. Ниското Ph на тази вода ще ти помогне да имаш по-добро озахаряване.
petiomalchev написа:бирите в пазарната мрежа /произведени в български пивоварни фабрики/
Бирите в България би трябвало да са около категория 2A.International Pale Lager, но нямат нищо общо. Комерсиалната бира в България е една от най-лошите които може да се опитат. Като сравнението го правя със страни без кой знае какви традиции в производството на бира. Така, че бирата в магазина не може да ти бъде еталон за каквото и да е. В описанието на всяка категория по BJCP в края има поле "комерсиални примери" от тях може да се орентираш. За по-лесно прикачвам една екселска таблица. Може също така да отидеш при "Авери Биърс" имат крафт бири в доста голяма част от стиловете. Взимаш пробваш и ако ти хареса вариш.
Martin написа:Ами общо взето големите марки - Загорка, Каменица, Леденика, Шуменско, Болярка варират от котешка пикня до камилска пикня. В този диапазон.
Ще изразя несъгласие. Котешката урина има повече цват и аромат от която и да е БГ бира. За вкус, не мога да коментирам. :lol:
Прикачени файлове
2015_Examples.xls
(61.5 KiB) 820 пъти
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 08 Дек 2016, 00:56

Следващата варка ще пробва с вода от побити камъни.
Това Авери биърс под Валенти към Черно мре до разкопките ли се намира?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта