Ферментация?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Ферментация?

Мнениеот ALL_ON » 22 Ное 2016, 21:52

Аз лично съм склонен да приема, че и самото измерване на захарността не е точно. Имай в предвид, че потопен директно във ферментатора, особено при неприключила ферментация, има възможност за отклонение в показанието. Това се дължи на възможността по самия захаромер да полепнат мехурчета, които да го издигнат леко нагоре и съответно да покаже повече. Аз затова меря след 7 дни и то в отделен цилиндър, където изчаквам и се убеждавам, че всичко е наред. Отскоро съм и с рефрактометър и ще имам възможност за двойно сверяване на резултатите :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 23 Ное 2016, 00:05

Ами при всички положения си чакам и това е :) Друг избор нямам май, така или иначе. Ще си купя и един спиртен термометър със следващата поръчка от магазина. Благодаря ви за отговорите. Ще пиша дали е станала бирата! :) Наздраве!
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот st_jivko » 23 Ное 2016, 20:56

Правилно.Вземи си спиртен и направи съответните корекции на електронния,
който поне на мен ми е по удобен.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 28 Ное 2016, 23:46

Бутилирах днес. Оказа се, че е пукнат захаромера при внимателна инспекция... Биричката има страхотен вкус, даже леко се е газирала във ферментатора. Бутилирах с по 5 гр./л. захар, надявам се да няма проблем. Не знам колко е крайния екстракт, а вече не съм сигурен и за началния, но какво да се прави, ще поръчвам нов захаромер.
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот st_jivko » 29 Ное 2016, 11:53

Ако не те затруднява-вземи си рефрактомер.Трудно се чупи,
а и в крайна сметка пак ще достигнеш до него.

Наздраве!
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron