Колеги, напредвам
.
Миналата седмица, както описах, направих втора варка, която тази неделя бутилирах. Рецептата беше 1:1 с тази от първата, като добавих освен Hallartau и малко Magnum за горчивина. Всичко изглежда да е наред с нея. Бутилирането го направих докато правех и третата. Реших да разнообразя и като фен на вайса, следвах рецептата на Martin -
Weissbier. Ето така изглеждаше при мен:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 2кг;
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия - 2кг;
Mandarina 15 гр на 10-тата минута;
Mandarina 15 гр на 50-тата минута;
Ирландски мъх - 5гр на 50-тата минута
Safbrew WB-06 насипни 11гр.
Вода за озаряване (Strike Water) - 11,8 л;
Вода за промиване (Sparge Water) - 15,7 л;
Озахаряване на 66 градуса за 60 мин;
Варене - 60мин;
OG: 14P;
Крайна к-во - ~17.5L;
Екстрактивност: 61.25%;
Ефективност: 78.53%;
Този път цялата процедура направих сам, докато се вареше бутилирах предходната, докато озахарявах си направих една стойка за казана, на която да закрепя бързовара и термометъра(ще я снимам). Общо взето целия ден от 11:30 до 18:00 бях зает. Стана голямо мазало при бутилирането, тъй като се счупи гърлото на едната бутилка.
Като цяло, мисля че всичко мина по план. Озахаряването мина без големи темп. разлики,промиването мина гладко и безпроблемно, варенето също, най-досадната част беше филтрирането към ферментатора. За рехидратация на дрождите използвах бирената мъст (200мл) от пробата която взех след промиването + лъжица захар и 100 мл преварена вода, темперирани на 20-22 градуса.
Единствените ми въпроси тук са:
Правилно ли съм сметнал Екстрактивност и Ефективност?;
Защо по оригинална рецепта излиза 11.5Р, а при мен дойде на 14Р? Преди измерването на захарност темперирах бирената мъст на 20-22 градуса, за да е най-точно. Цифрите ме навяват на мисълта, че съм пропуснал едно канче с вода или при озахаряването или при промиването. Аз използвам едно канче 1.5 литра и си броя докато сипвам 1.5, 3, 4.5, 6, 7,5 и т.н. и вероятността да сложа 1 канче по малко или повече не е малка