Здравейте,Вчера дойде ред на варка №2. Реших да вдигна малко количеството като използвах общо 26 литра вода и 3,71 кг малц. Рискувах да не влезе всичко в казана, но в крайна сметка се побра. Единствената промяна спрямо предния път беше малко по-голямото количество малц и вода и добавянето на 2 вид хмел и различни времена, както и ирландския мъх. Ето какво използвах:
Вода 11,2л за озахаряване и 14,8л за промиване (общо 26л);
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 3,71 кг;
Първа доза 25г Магнум / 10г Хемертау @ 50мин;
Втора доза 5г Магнум / 10г Хемертау @ 70мин (10 минути преди края на варенето);
Щипка ирландски мъх, заедно с втората доза хмел;
Nottingham Ale , насипни 11гр. в стартер с хладка вода, малко мъст и една лъжица захар;
Екстракт - 17-18P преди варенето, 13-14P след варенето и охлаждането;
Крайно количество във ферментатора около 17-18 литра;
Ето как мина процеса:
Озахарих за 45 минути на 65 градуса, след това 10 мин 72 градуса, йодната проба беше ОК и качих до 78 градуса. Този път по трудно поддържах 65 градуса, вдигна се на 2 пъти до 68-9 градуса и добавях по малко студено вода (не повече от 0.5 литра общо), за да сваля температурата, но като цяло 64-66 градуса през цялото време.
Отплеснах се и забравих допълнителната мрежа в лаутертюна и промиването мина без нея, само с дупките на кофата, но на по бавна струя, в сравнение с предния път.
Докато промивах маркучето, което ползвам към на канелката на лаутертюна, е паднало в казана и не съм го видял, следователно варих с него, дано не даде отражение на вкуса. Варенето направих само с бързовара, без да пускам нагревателя на ел. казана и варих 80 минути (с 10 мин по-малко от предния път), за да няма толкова много загуби.
Докато филтрирах, тъй като този път реших да използвам 19.2 литров ферментатор (туба от мин. вода), сложих парче от памучен потник на фунията, но 2-3 пъти се задръсти. Накрая взех лаутертюна, набързо го дезинфекцирах и прелях остатъка от казана първо в него през торбата за филтриране и след това го източих в ферментатора през канелката. Оставих да ферментира в помещение, където е почти постоянно около 18-19 градуса(над 20 градуса не качва)
Имах много помощници, направо леко купонче се получи около тази варка, което беше забавно, но и доста ме разконцентрира. В крайна сметка днес сутринта проверих и имам силно бълбукане от водния клапан.
Според написаното - има ли място за притеснение?
Правилно ли смятам екстрактивността: OG: 14P, 17,5l мъст във ферментатора, 3,7кг малц = 66,2%?
Ето и една снимка на финалния резултат (малко му е малък съда, дано не изгърми в новобоядисаният коридор
):