Здравейте! Първо мнение във форума след месеци четене След успешна ( смятам ) 1ва варка, сега имам леки колебания за доброто протичане на ферментацията на 2рата ми варка. Общо взето 2кг. малц, успешно озахаряване - 45 мин. на 65 градуса. като бяха паднали до 63.8 , 10 мин. на 72 градуса. Успешна йодна проба, промиване и врене. Малко ми е силен бързовара за количеството мъст и след охлаждане на мивката и престой повече от час с капака (санитаризиран), във ферментатора влязоха 9 литра. Рехидратиране на дрожди WB-06, около 5-7 грама ( на око ) в 50тина мл. преварена и охладена вода. Засях някъде към 22:30 часа в събота (19ти ноември), като на сутринта клапана бълбукаше по 1 път на 1,2 секунди, а следобед вреше и кипеше ферментацията. Тя се случва на около 18-20 градуса околна температура. Днес сутринта все още бълбукаше, но по-малко клапана, пак около 1 път на 2 секунди. След няколко часа всякаква дейност беше спряла, изведнъж вече пяна няма, като осветя по силно не се вижда никакво разместване на слоеве и летящи дрожди и има 2 пръста утайка на дъното. Реших да метна вътре захаромера, да видя до къде е стигнало (разбира се санитаризиран), и той показва 7 Брикс... Преди ферментация премерих 11 брикс (след корекция). Има ли място за притеснение или? Ако има нужда от още информация и нещо съм пропуснал, моля да ме извините!
П.С: След 6 дни ферментация и 3 и половина газиране, по-късно отварям първата си бира, защото нямам никакво търпение вече (опитах я преди газировка и беше страхотна)!