Ферментация?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Ферментация?

Мнениеот alexdar » 21 Ное 2016, 20:11

Здравейте! Първо мнение във форума след месеци четене :) След успешна ( смятам ) 1ва варка, сега имам леки колебания за доброто протичане на ферментацията на 2рата ми варка. Общо взето 2кг. малц, успешно озахаряване - 45 мин. на 65 градуса. като бяха паднали до 63.8 , 10 мин. на 72 градуса. Успешна йодна проба, промиване и врене. Малко ми е силен бързовара за количеството мъст и след охлаждане на мивката и престой повече от час с капака (санитаризиран), във ферментатора влязоха 9 литра. Рехидратиране на дрожди WB-06, около 5-7 грама ( на око ) в 50тина мл. преварена и охладена вода. Засях някъде към 22:30 часа в събота (19ти ноември), като на сутринта клапана бълбукаше по 1 път на 1,2 секунди, а следобед вреше и кипеше ферментацията. Тя се случва на около 18-20 градуса околна температура. Днес сутринта все още бълбукаше, но по-малко клапана, пак около 1 път на 2 секунди. След няколко часа всякаква дейност беше спряла, изведнъж вече пяна няма, като осветя по силно не се вижда никакво разместване на слоеве и летящи дрожди и има 2 пръста утайка на дъното. Реших да метна вътре захаромера, да видя до къде е стигнало (разбира се санитаризиран), и той показва 7 Брикс... Преди ферментация премерих 11 брикс (след корекция). Има ли място за притеснение или? Ако има нужда от още информация и нещо съм пропуснал, моля да ме извините!

П.С: След 6 дни ферментация и 3 и половина газиране, по-късно отварям първата си бира, защото нямам никакво търпение вече (опитах я преди газировка и беше страхотна)!
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот Martin » 21 Ное 2016, 21:07

Как така 7? Какъв е тоя захаромер. За такова време би трябвало да много по малко при ферментацията която описваш. И какво имаш предвид 11 след корекция?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 21 Ное 2016, 23:43

Ами захаромера е от магазина за 11 лв. български. При 1вата бира отмерваше съвсем точно според мен. Ферментацията си приключи при 2.5 някъде. След корекция имам предвид, температурна. Знам,че се мери при 20 градуса, а тъй като мерих при малко по високи температури, използвах калкулатора в http://www.brewersfriend.com . И аз малко се притесних от цифрата 7, затова и пускам темата. Оставил съм го вътре захаромера и се надявам утре да е мръднал.
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот nikolay.illov » 22 Ное 2016, 01:59

Здравей колега.
Не се шашкай. Засял си в събота в 22:30, ферментацията е започнала вероятно 10-ина часа по-късно тоест в неделя сутринта. А в понеделник сутрин захаромера ти показва 7. Ами всичко си е нормално. Имай търпение и дай ПОНЕ една седмица време на дрождите. Това, че не ти пльока клапана съвсем не означава, че е свършила ферментацията.
Наздраве
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 22 Ное 2016, 12:18

Знам, че е рано за притеснения, но не очаквах, че след такава бурна ферментация ще е смъкнало само до 7. А по лошото е, че и днес показва 7 захаромера.. Не е мръднало.
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот 5th-hokage » 22 Ное 2016, 13:32

Ерин въпрос - ти провери ли термомртъра с който си озахарявал колко точен е всъщност на отделните температури? Примерно съм виждал дигитални термометри които са сравнително точни в интервала до 70 С а след това давата големи отклонения и такива които още от 60 С да са с отклонение 5 градуса (за 100 С почти никой от китайчетата не е верен)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 22 Ное 2016, 13:40

Ами честно казано, нямам друг термометър, за да сравнявам. И да, китайски дигитален е. Но не изглежда да е съвсем неточен. Проблема може да е да не са останали много ферментируеми захари при озахаряването?
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот Martin » 22 Ное 2016, 14:19

Възможно е да си мислил че озахаряваш на 65, а то да е било 70+. Китайчетата някои са много зле. Аз имам един дето до 40 е точен идеално, между 40 и 50 дава към 2 градуса отклонение а след 60 почва 6-7 градуса грешка.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация?

Мнениеот alexdar » 22 Ное 2016, 15:19

Най-добре е спиртен термометър ли?
Размърдах захаромера преди малко и сега показва 5, това значи, че все пак е мръднало през нощта. Надявам се, да продължи да мърда надолу :)

Опитах и първата бира. Доста добре е се е получило. Още отлежаване трябва и заради силния бързовар пак стана по малко количество, и остава повече горчив послевкус, от колкото ми се искаше.
alexdar
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 10 Апр 2016, 01:31

Re: Ферментация?

Мнениеот 5th-hokage » 22 Ное 2016, 18:00

Аз лично излолзвам доста термометри, но вярвам най много на спиртния :) недостатъка при него е че е по-бавен, но и при него да се има в предвид да не се потапя целия а само долната му част. Иначе с него можеш да сравниш твоя дигитален и да си запишеш отклонението - така няма значение колко е разликата в китайчето след като знаеш какво му е отклонението :) Той китаеца да си показва 70 а то да е 66 например и ти си го знаеш и не се тревожиш :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron