Още 1-на първа бира

Модератор: Martin

Още 1-на първа бира

Мнениеот swenstyle » 13 Ное 2016, 14:25

Здравейте,

аз четох четох из темите, гледах снимки и нямам много въпроси, но все пак:

Сварих:
1,5 кг Pale Ale Malt - Вайерман
4,5 л вода за варене
6,0 л за промиване
13 гр. Northern Brewer
5 гр. Northern Brewer
5 гр. Nottingham Ale , насипни

Стоплих водата до 71*, сложих малца разбърках хубаво стана 66*, сложих капака, пъхнах го в предватително загрята фурна на 65* сложих термометъра във фурната извън тенджерата, и за 45 мин се наложи да подгрея 3 пъти по 15 секунди. отворих разбърках премерих температурата на майша - 64*
слагам на котлона (индукционен) дифнах до 72* с бъркане. задържам 10 мин
имах само йодасепт, извадих една лъжица течност слойих йодасепт колкото грахче и хубаво ги смесих, йода си остана кафяф, пробвах и течността беше доста лепкава (като винена шира)
дигнах до 76* сипах във самоделен лаутертюн, върнах пак отгоре пъривте 2-3 литра докато се поизбистри и тогава почнах да го събирам за варене
промих с предварително подгрята вода на 76*
нямам с какво да меря захарност и го сложих на котлона,
поне половин час го чаках да заври,
на 10 минута от началото на завиране 13 гр. хмел
на 70 минута от началото на завиране 5 гр. хмел
на 85 минута от началото на завиране свалям от котлона
охлаждам на водна баня, непрекъснато подавам студена вода около тенджерата с бирата и излишната вода си прелива през легена, може би за 25-30 мин бях готов на 26*
източвах с маркуч без да засмуквам белтъците 5 литра, и остана на дъното 1 литър който не иска и не иска да се утаи, прецедих го 2-3 пъти през много финна цедка за чай, на всеки 20 мл тя се запушваше. обаче пак ми се струва мътно и го сипах в отделно шише
сложих 5 грма дрожди раздрусах здраво и запуших, снощи сякаш цвета беше по кадяв, докадо днес е някаква охра, бълбука по често от секунда
на малкото шише сложих на око - 1 шипка дрожди, след 12 часа то се е разслоило повече от другото, ферментира нещо в него ама много слабо

Изображение Изображение
fotos hochladen

това е на 12-тия час

Констатации:
от 10,5 литра вода, най вероятно съм извадил 10 литра мъст (не я мерих) не съм изтисквал триците, само ги оставих да се отцедят.
много бавно завря - там съм загубил течност - мисля да си купя бързовар
следващия път ще варя общо 70 минути (не 85)
по принцип съдовете ми са за 2 кг малц и 14 литра вода, сега загубих 4 литра течност при варенето, при еднаква площ на изпарение при по голяма доза пак ще загубя 4 литра (или по малко при съкратено време на завиране и варене) но ще увелича рандемана от 10,5л -> 6л на 14л -> 10л


Въпроси:
1. мога ли да охлаждам с капак че и тогава излизаше доста пара?
2. като се сдобия със захаромер, може да се окаже, че мога да промивам с повече вода, тъй като тя така или иначе се изпарява после? така да изкарвам от 14 мъст -11 л във ферментатора и 10 л. за бутилирана
3. Количеството дрожди се определя за началното количество вода, или за това което е останало след варенето, въпреки че те вероятно след 10 мин при подходящи условия са се удвоили, след 20мин - учетворили и така всеки път удвоявайки обема си, накрая са 10^50 степен, или бъркам? така че вариация в количестовто 20-30-50% нямат значение
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот swenstyle » 13 Ное 2016, 14:33

как да си редактирам мнението?

искам да добавя, че мисля да си взема тензух за да прецедя преди наливането във ферментатора, и до каква степен трябва да е бистро - като горната част на малкото шише, или може и да не се вижда през него като голямото шише
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот dr_slavov » 13 Ное 2016, 17:11

Ето един начинаещ който е прочел достатъчно преди да започне да вари. Така въпросите са малко и смислени. :clap:
1. Може с капак. Дори е желателно, защото по-лесно запазваш Т.
2. Таке е. В момента не знаеш каква ефективност имаш и до кога може да промиваш. Ако искаш по-слбо алкохолна бира можеш да промиваш и повече, но трябва да има с какво да мериш. Силно препоръчвам рефрактометър.
3. Количеството дрожди е за обема които влиза във ферментора.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот swenstyle » 13 Ное 2016, 20:09

значи рефрактометър, торба за прецеждане и дезинфектант със сигурност ще осигуря за следващия път.

температурата на течността във ферментатора е 25* това добре ли е или е много?
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот Martin » 13 Ное 2016, 20:16

Не знам какви дрожди ползваш но ако не правиш нещо белгийско или вайс, 25гр са много. Гледай да е в рамките на 18-22.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот swenstyle » 13 Ное 2016, 20:19

5 гр. Nottingham Ale , насипни

то в стаята е 22-3* сложих го до прозореца малко на по хладно (няма радиатор)

междувременно малкото шише се е хомогенизирало, значи и то ферментира
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот bojo » 13 Ное 2016, 22:38

В някой коридор (хладен) ще им е по-добре. 22 околна за нотингам си е зор, вътре при тях ще стане сигурно 25. Единият ми бидон е с нотингам при околна 15.5 (при работниците е 17.5) и пяната тръгна да ме търси :angry-screaming: . Е, верно понапълнил съм бидонЯ повечко, ама па да фърляме матрял ли.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот Dave Lombardo » 14 Ное 2016, 14:03

dr_slavov написа:1. Може с капак. Дори е желателно, защото по-лесно запазваш Т.


Извинявам се за въпроса, ако е лаишки, но за какво ни е да запазваме Т по време на охлаждане? :?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот nurv » 14 Ное 2016, 14:22

Капака се ползва, за да не се зарази бирата доколкото съм чел.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Още 1-на първа бира

Мнениеот dr_slavov » 14 Ное 2016, 16:50

Dave Lombardo написа:
dr_slavov написа:1. Може с капак. Дори е желателно, защото по-лесно запазваш Т.


Извинявам се за въпроса, ако е лаишки, но за какво ни е да запазваме Т по време на охлаждане? :?

Защото някой не чете думите докрая. :angry-banghead: Видял съм дума започваща с "о" и реших, че е озахаряване. При охлаждането по-добре без капак според мен. Образува се конденз и капе в бирената мъст. Капака трябва да е много добре дезинфекциран и шанса за зараза пак е по-голям отколкото директно от въздуха. Аз затварям след края на охлаждането.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron