Рецепта за 20 литра клонинг на наливен Гинес, взета от тук:
https://byo.com/recipes-tag/item/3024-g ... ught-clone2,3 кг. светъл малц
1,1 кг. ечемик - Flaked barley. Това трябва да е ечемик, който е топлинно обработен предварително, както са овесените зърнени закуски, на етикетите обикновено пише "Ечемичени ядки"
0,45 кг. печен ечемик
Хмел за горчивина, в BYO използват Иист Кент Голдинг 68 гр, 5% за 60 мин.
Някакви дрожди, които имат неутрален профил, например Нотингам.
Майшувайте за 60 мин. при 66 градуса.
Правил съм по тази рецепта и стана доста хубава бира, но не знам какво обърках и при мен стана с доста повече вкус и аромат на кафе отколкото гинеса. Пяната обаче, без азот не знам как може да се направи.
С две думи, топчето в кенчетата на гинес работи така - като напълнят бирата в кенчето, слагат и топче с много малък отвор пълно с течен азот. След затваряне на кен-а, азота излиза от топчето и тъй като не се разтваря в бирата, отива между течността и капачката. Налягането се повишава и това кара малко от бирата да влезе през отвора в топчето. При отваряне, налягането пада и бирата която е била в топчето излиза, CO2 се освобождава и се получават тези много малки мехурчета.