"Хлебна" бира

Модератор: Martin

"Хлебна" бира

Мнениеот Dejmos » 07 Ное 2016, 22:21

Сигурно някои от вас са попадали на предавания или рецепти на Джейми Оливър. Добър готвач с интересни идеи. Най-вероятно сте го чували покрай борбата му със сурогатите, които слагат вместо месо в колбасите и хамбургерите.
Една от инициативите му е намаляване разхищението на храна.

Идеята му за хляба е, вместо да бъде изхвърлен, да се вари бира от него. Разбрах за това от познат. Не помни подробности, освен че при озахаряването 30% от малца се замества с натрошен сухар. И различните видове хляб (естествено) дават различен вкус на бирата. Намерих и линк, но не към самата инициатива, а към новинарски сайт http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... -beer.html

Какво мислите за идеята?
И как бихте я реализирали?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: "Хлебна" бира

Мнениеот Martin » 08 Ное 2016, 10:21

Правил съм доста пъти бира от останал хляб. Става добре, малко мътна. Когато живеех в Норвегия, взимахме от един супермаркет останалият хляб от деня и си варих с него.
Даже миналата година на БГ конкурса имах план за такава бира в категория експеримантални, но се отказах в последствие.
А има и комерсиална бира от хляб : http://www.toastale.com
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron