Сварих го.
Сега остава голямото чакане.
4 kg Pale Ale
0,5 kg Carapilz
0,5 kg Caraamber
Идеята беше да ферментирам в 11л туба от минерална вода, следователно ми трябваха около 9 литра. И 12-13 преди варенето. За да изкарам толкова малко, но плътна мъст, реших да озахарявам 2:1 и с два последователни страйка да вдигна температурата на 72 и 78 градуса за втората пауза и промиването. След това трябваше да има 16 литра вода на 5 кг малц.
Наложи се промяна. След 1 час на 66-68* йодната проба не беше ОК. Разредих до 2,5:1 при 68*С и оставих още половин час. Йодната проба вече беше наред. Увеличих до 72 с бързовара при непрекъснато бъркане. Половин час на 72. Долях изчислените 4,2 литра вряща до 78*С и започнах промиването. Тръгна на 16,4*Р, качи на 18,4*Р и в крайна сметка събрах 13 литра на 19,2. Явно не съм разбъркал добре при вливането.
Ето я бирата в recepie builder-a на Beersfriend:
Явно съм докарал нещата, защото сайтът ми сметна 19,1*Р, а аз изкарах 19,2*Р. (Е, поиграх си с ефективността. При 65% излизах извън нормите за този стил с 0,08% алкохол. Така или иначе ще изляза, с бутилковото газиране пак съм над 12%, стига дрождите да свалят колкото е сметнал сайта)
От там нататък нещата излязоха от плана. Бързоварът се оказа твърде мощен за 13 литра вода и изпаряваше 2,5 литра за половин час. Долях малко кипяща вода и смених бързовара с малко по-слаб. След 90 минути варене имах 9,5 литра. Не измерих екстракта.
Охмеляването. Понеже реших да е американски барлиуайн, се спрях само на американски хмелове.
- 35 гр. Нъгет за 70'
- 30 гр. средно изпечен дъбов чипс (френски, нямаше американски) за 25'
- 1 гр. мъх за 15'
- по 10 гр. Нъгет, Сентениъл, Цитра и Каскейд за 5'
- 20 гр. Сентениъл, 15 гр. Цитра, 15 гр. Каскейд, 15 гр. Нъгет при спиране на варенето (в калкулатора заложих 1 минута, докато започна охлаждането)
IBU 110
За сухо съм предвидил 35 гр. Сентениъл, 25 гр. Цитра и 25 гр. Каскейд за 6 дни.
Охлаждането. Бях замразил 6 еднолитрови бутилки. Надявах се три да ми стигнат, за да охладя следващата бира (с остатъка от промиването). Не стигнаха. Наложи се да сложа и шестте. Макар че и 5 щяха да свършат работа.
След утаяването и прецеждането, събрах 9 литра. Плуващият в мъстта чипс ми създаде проблеми - беше по-скоро трески и пресях най-дребните за варенето. При прецеждането се набиха в торбата. Не толкова зле, колкото ако се вкара малц, но чистенето ще е пипкава работа.
Засях с 22 гр УС-05, рехидратирани в преварена вода. След 3-4 минути долях малко мъст от втората бира. Тръсках го 10-15 минути, имитирах стартер. Може би трябваше да е от барлито, защото така свалих екстракта. В крайна сметка във ферментора влязоха около 9,5 литра на 24*Р, вместо изчислените 9 литра на 27*Р.
Преди да сложа дрождите и чипса, тръсках енергично тубата 2-3 минути, след малко повторих. Капнах капка зехтин и излях "стартера". Добавих и около половин грам фосфат композе и 15 грама чипс, накиснат в кипяща вода за нклк минути и отцеден.
Ще ферментирам на 19-20*С в хладилника, вероятно 2-3 градуса отгоре в тубата.
Друго, което не съвпадна с изчисленията, е цветът. Виждате на снимката какъв ще е според тях. Доста светъл. А моят е тъмно медно-кафяв. И не е от чипса, в леката не сложих и също е много тъмна.
А, да. Екстрактивността след завършване на промиването е 72%. Мокрото смилане определено си струва. При това не вложих последните 3-3,5 литра на 3*Р, просто нямаше къде да ги събера.