Колеги привет,
огромен любител съм на бирата и си взех стартовия пакет от магазина, заедно с книгата за домашна бира. Падна четене - книгата няколко пъти, както и тук във форума.
Миналата седмица сварих първата си бира, но в последствие констатирах някои незначителни пропуски. Имах проблеми с температурата при озахаряване, защото съм на керамичен плот и като се включи отдолу температурата се покачва за кратко, въпреки бъркането. Освен това много се влияеше и термометърът от дълбочината и близостта до дъното на казана. В крайна сметка мисля, че йодната проба излезе. Като начинаещ бързах и загубих материал от прецеждането - не съобразих за този 1 литър между двете кофи, както и при филтрирането след изстудяване - въобще не прецедих утайките от свареното и остана сигурно повече от литър. Отделно много се изпари. В крайна сметка получих скромните 14.5 литра от 4 кг. малц. Интересното при мен е, че след охлаждането захарометърът показа 16% - нещо, което не ми се вярва, но взех проба без да разбъркам много добре и вероятно на това се дължи. Днес е началото на ден 6-ти и пуснах дезинфектиран захарометъра във ферментатора и показва 5%. Междувременно си взех и рефрактометър, който снощи показа 7.3 по Брикс и ако сравня с таблицата за корекции, едва ли началният екстракт е бил 16%.
Иначе на вкус ми харесва - малко е по-горчива (което лично на мен ми допада), може би защото на 10-тата минута от варката сложих 30 гр. хмел от стартовия пакет. Страшно е мътна, а ми се струва че ферментацията е приключила.
Утре, ако не се е променила стойността на потопения захарометър ще бутилирам и каквото стане.
Взех втори ферментатор и мисля днес или утре да варя втора доза и да поизчистя в главата си целия процес.
Този път ще направя изолация на казана с каменна вата и алуминиево тиксо, та въпросът ми е:
При озахаряването може ли да се ползва капак на съда, за варенето после ясно, че е без?
Идеята е, че с изолация и капак, при достигане на температурата може да изключа котлона и го оставя така - едва ли за 45 минути ще падне с повече от 1 градус.