Изчисляване на горчивина- IBU

Модератор: Martin

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот KpaTyH » 16 Окт 2016, 10:17

Boil size е количеството мъст от самото начало на варенето, а batch size e накрая колко влиза във ферментатора. В калкулатора, който си постнал, имаш падащо меню да си избереш пелети или не :)
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Текс » 16 Окт 2016, 20:17

Благодаря, вече ми е като бял ден :)
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот ultrashock » 28 Окт 2016, 14:42

Ако не си, можеш ли да отбележиш кои данни се попълват, за сметне IBU (оцвети ги в жълто например)? Предполагам всички в които няма формули, но все пак да е ясно за всички.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот victoryvt » 31 Окт 2016, 10:42

Качвам тук една картинка за разяснение и се надявам вече да няма въпроси.
Мисля че всичко е ясно на картинката :

IBU-calc.jpg


Сигурно пак някой ще попита "А как можем да предвидим колко ще е обемът след варката ?" - ми как - с опит ...
Обикновено се изпарява 1/6 - 1/7 , до 1/5
Същото важи и за предполагаемата (търсена от нас) стойност на OG - не е фатално в калкулатора да се запише нейната стойност с някакво приближение - проверете и ще видите че IBU единиците накрая не се променят драстично.

Калкулаторът е от сайта :
http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

А който се чувства хакерски настроен - да извади точните формули за изчисление от скрипта на страницата.
Имаме поне двама уеб-дизайнери домашни пивовари които могат да се справят.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот mxkolev » 05 Дек 2016, 14:13

За пресмятането - ясно, калкулатори бол. Искам да попитам повечето от вас бира с каква горчивина пиете? Средно до колко IBU, според калкулаторите успявате да направите варките? Горчивината не е ли относителна, на мен 30 IBU, може и да не са ми горчиви, а на други 30 IBU са им твърде много. Как да си сметна "моето" IBU - опит, грешка или ...
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Martin » 05 Дек 2016, 15:11

Ами аз по принцип предпочитам бири между 40 и 100 ИБУ. Но все пак има стилове на които не им ходи толкова. След известно количество варки ще си намериш какво ти харесва.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот dr_slavov » 05 Дек 2016, 17:54

Мерните еденици са нещо различно от възприятието на организма. Влияят се от тялото на бирата, съдържаниео на алкохол, останалите аромати и т.н. Сега пия един лагер които е с 40IBU, FG P1,8 и си горчи сериозно. Преди време бях сварил един ейл, по време на майша ми се прецака термометъра затова мерих с един инфрачервен и съответно съм попрескочил Т, FG P3,9 (усещаше се сладоста) на същите IBU все едно нямаше вгорчаващ хмел.
Отделно прага на дразнимост на рецепторите за горчиво доста варира при различните хора. Така, че проба/грешка.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Предишна

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron