от Dejmos » 27 Окт 2016, 09:04
Мериш захарността:
1. преди да сложиш да ври - от нея разбираш как си се справил с озахаряването
2. преди да сложиш дрождите
3. след края на ферментацията, преди да бутилираш
Формулата: ABV = (точка 2 - точка 3)*0.53+0,25
Това 0,25 е заради захарта, която ще сложиш за бутилково газиране. И то, ако сложиш 5 гр/литър. Ако сложиш 6гр/л, е 0,3 вместо 0,25.
Не става да сипеш захарния сироп във ферментора и да разбъркаш - ще вдигнеш утайки и ще размътиш бирата.
Имаш два варианта:
Дозиране във всяка бутилка и разливане директно от ферментора. Последната варка така я правих, един колега ми даде страхотен съвет. Отмерват се 100 гр захар в мензура или друг разграфен съд. Долива се до 200 мл вода (заедно със захарта да е 200мл. Кипваш го в микровълновата, но за кратко, да не загубиш много вода. Оставяш да изстине малко под капак, да не се замърси. И вече имаш захарен сироп, 5мл от който съдържат 2,5 гр захар - колкото ти трябва за 0,5л бутилка. Дозираш със 5мл спринцовка - една в половинка, две в литрова. Но не цяла спринцовка, а 5мл.
Това, което колегата ти е писал - отделен съд за разливане.
Предполагам, външната кофа на лаутернтюна ти е с канелка? Ако да, си готов. Източваш малко бира от ферментора в кофата, наливаш горещия захарен сироп, източваш останалата бира вътре, при което се разбърква достатъчно добре и после бутилираш от него. (Ако сложиш първо сиропа, в канелката може да остане известно количество по-сладка бира и първата бутилка да е по-газирана. Съответно, можеш да върнеш първата бира в кофата, без да плискаш много, да не вкарваш кислород) Проблемът е, че трябва да знаеш колко точно бира ще източиш, за да си подготвиш сиропа. Ако бирата е повече (което едва ли е така при теб), може да се бутилира на 2-3 пъти, като първите определяш предварително какво количество бира ще източваш, примерно 10л и смесваш с колкото трябва захар за тези 10л, а последното - колкото остане, слагаш нужния сироп, разбъркваш и бутилираш
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл