Здравейте, майстори пивовари!
В събота се опитах да направя вайс и понеже съм новак ми възнкнаха няколко въпроса. Накратко:
Малц:
1,600 кг. (80%) - Пшеничен вайцен малц Германия
0.400 кг. (20%) - Карамелен ечемичен малц "Caraaroma"
Дрожни: Safbrew WB-06 - 11 гр.
Хмел: Словенски Щириан Кардинал - 50 гр. на гранули
Вода: 6 литра за мейшуване и 8 литра за промиване.
Озахаряване:
- 20 мин на 52 градуса
- 45 мин на 65 градуса
- 15 мин на 72 градуса
- 5 мин на 75 грдуса
Йодната проба се оцвети в жълто. Промих на 78 грдуса с 8 литра вода през решетачна лъжица и разбъркване на малца.
Сложих пивната мъст на котлона, но тъкмо завря, зложих 20 гр. хмел и котлона влезе в авариен режим и изключи ........ Докато се охлади сложих казана с пивната мъст във фурната ..... След като котлона се охлади и реши отново да ми съдейства довърших варенето като прибавих 30 гр. хмел 15 ин преди да сваля пивната мъст от котлона. Цялата процедура около 2 часа и 15 мин.
Стерилизирах виско. Охладих до 18 градоса за около 20 мин. След това изчаках 1 час студените утайки. Налях пивната мъст във ферментаора през стерилна марля. Аерирах чрез раздрусване. Дрождите рехидратирах в 150-200 мл. вода на 25 градуса (която преди това беше загрята до 100 с цел стерилизация). Добавих ги във ферментатора и сложих водния клапан като го уплътних със стреч фолио. Пивната мъст е около 10-12 литра.
Оставих ферментатора на около 20 градуса в тъмна стая. След около 9 часа ферментацията започна. Във ферментарора се образува пяна (около 1 пръст), която кипеше леко. Във ферментатора никакви мехурчета. На 24-тия час вместо да започне бурна ферментация по-скоро взе да затихва .....
Taaa въпросите са ми следните:
1. Нормална ли е тази ферментация за вайс бирите и този вид дрижди?
2. На какво може да се дължи спирането на ферментацията?
3. Мога ли да попрявя нещата?
4. Възможно ли е да съм разредил твърде много пивната мъст при промиването, тъй като съм използвал прекалено много пшеничен малц ... и сега да няма дотатъчно захар заз дрождите ?
Прилагам снимка от началото на ферментацията .... сега, 36 часа по-късно, положението е горе - долу същото.
Благодаря Ви предварително!