1. Трябва ли да изолирам този казан, струва ми се по лесно, тъй като няма възможност да се запали?
2. Поръчах ето тази торба за прецеждане от магазина. Въпросът ми относно нея е: ползва се за финално прецеждане на бирената мъст след варката, нали така? След като приключи варенето директно изсипвам във ферментатора течността, като използвам големия му отвор(диаметър около 20-25 см) и закрепя тази торба по някакъв начин на него (с щипки или по друг начин). Правилно ли съм се ориентирал?
3. Лаутертюна монтирах пластмасова канелка на долната кофа, на която сложих уплътнения от вътре и отвън, а отвън намазах с санитарен силикон, за да няма течове. Ок ли е по този начин и дали е по-подходящо да купя метална канелка 3/4 или 1/2 цола и подменя тази? Вчера бях в един ВиК магазин и след като им обясних за какво ми е нужна, те ме посъветваха първо да проверя дали няма да окисли и да промени вкуса на бирата?
5. Температурите по време на ферментация: В какъв температурен диапазон трябва да се съхранява:
- Ферментатора, след прецеждането на бирената мъст и пълненото му?
- Първата седмица след разливането в бутилки?
- Следващата седмица, като трябва да са на студено?
1. Да, изолирай го.
2. Също правилно, след варенето прецеждаш през торбата, предварителлно дезинфекцирана.
3. Стой си с пластмасовата канелка
4.
- По време на ферментацията зависи от дрождите и стила бира, но като цяло около 20 градуса за ейлове и 10ина градуса за лагери
- Поне 5-6 дена бутилките също около 20 градуса
- След газировка, на студено и тъмно /хладилник, маза/