Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 17 Окт 2016, 19:53

Днес направих и дъното. Използвах друг капак който изрязах, след това сложих мрежата и я закрепих със свински опашки. Какво ще кажете?
Тук се вижда цялата, направих я с дръжка за да се вади лесно:
20161017_194538.jpg

Тук е вътре в кофата, има разстояние между дъното и нея около 1 см:
20161017_194513.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 17 Окт 2016, 20:37

Идеаална е!
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 17 Окт 2016, 23:10

Mash - калкулатора:
- избираш мерните единици - метрична система, килограм (третата отметка)
- попълваш теглото на малца
- избираш дали ще използваш съотношение вода-малц или направо количеството вода
- попълваш съотношението вода-малц, обикновено е 3:1 (или с колко литра вода ще смесиш малца)
- попълваш желаната температура след смесването - примерно 68*С
- попълваш температурата на малца
- следващото можеш да не го пипаш, температурата на кипене на твоята надморска височина ще ти трябва само ако изчисляваш многократно вливане за повишаване на температурата (за следващите температурни паузи)
Калкулаторът ти показва какво количество вода и с каква температура ти трябва, така че след смесването с малца да получиш исканата от теб температура.

IBU - калкулатора:
- отново посочваш с какви мерни единици ще работиш
- попълваш какво количество ще имаш след края на варенето
- попълваш с какво количество започваш варенето
- попълваш в SG каква ще е плътността на мъстта след варенето, ще ти трябва този http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ калкулатор, за да преобразуваш от градуси Брикс
Количеството и плътността след варенето са малко ориентировъчни. Трябва да си опознал оборудването си, за да знаеш с точност колко ще се изпари. Като за начало предвиждай изпарване на 1 литър на всеки 6, а след варката може да си преизчислиш горчивината с реалните стойности. Колкото за плътността, след като си задал количествата, налучквай числото, докато отдолу "Estimated Boil Gravity" стане равно на реалния ти екстракт в началото на варенето. Така приблизително ще знаеш с какъв екстракт ще завършиш - този който си налучквал. Ако прецениш, че при варенето се изпарява повече или по-малко, можеш да коригираш с увеличаване/намаляване силата на нагревателя или с доливане на вода (но най-малко 10-15 минути преди края на варенето, при това в малки количества).
- попълваш хмеловете, които смяташ да сложиш - количеството в грамове, процентът алфа-киселини (те дават горчивината), времето за варене на дадената порция хмел в минути и дали е на листа или пелети. По един ред за всеки вид хмел и време за варене. Играеш си с количествата и времената, докато нацелиш горчивината, която искаш. Показва я най-долу, в зелено.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот SDS » 18 Окт 2016, 08:05

http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator
С това си смяташ цялата рецепта. И ако си избрал стил бира може да сравниш твоите стойности с тези от избрания стил бира.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 18 Окт 2016, 15:06

Това дали би ми свършило работа?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 18 Окт 2016, 16:58

Разбира се, аз съм с такава вече 2 години.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 18 Окт 2016, 21:31

Martin написа:Разбира се, аз съм с такава вече 2 години.

Лесно ли се поддържа температура в него? Дали ще е по лесно от колкото на газов котлон или керамичен плот? Чудя се дали да го поръчам :dance:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 19 Окт 2016, 08:46

Ето я моята тенджера, много лесно се контролира температурата:

Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Окт 2016, 09:46

Изчетох темата за LIDL казана и ме грабна като идея. Твоя май е такъв. Този който аз съм посочил по-нагоре няма канелка, реално може би ще ми трябва за да мога лесно да източвам?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 20 Окт 2016, 08:44

След вашите съвети реших да поръчам още малц и хмел(още 2 кг от същия малц и 50 грама от същия хмел), за да направя по-голямо количество и да напълня ферментатора. Вече са при мен, остана само казана.
След кратко търсене в Интернет, намерих подходящ електрически казан с регулиране на температурата, на нормална цена (25лв втора ръка). Направил съм поръчка и утре трябва да е при мен. Ще го тествам първо с обикновена чешмяна вода, за да видя как се справя с задържането на температури. Прилагам снимки за мнение:
fca272dc0e019a4670ce4ce9bc7f6d52.jpg
7331bc4b5d618462ce98014e39d5f32b.jpg
0bf5b936494c6d2ca421810f7f9495a1.jpg


Възникнаха ми няколко въпроса:
1. Трябва ли да изолирам този казан, струва ми се по лесно, тъй като няма възможност да се запали?

2. Поръчах ето тази торба за прецеждане от магазина. Въпросът ми относно нея е: ползва се за финално прецеждане на бирената мъст след варката, нали така? След като приключи варенето директно изсипвам във ферментатора течността, като използвам големия му отвор(диаметър около 20-25 см) и закрепя тази торба по някакъв начин на него (с щипки или по друг начин). Правилно ли съм се ориентирал?

3. Лаутертюна монтирах пластмасова канелка на долната кофа, на която сложих уплътнения от вътре и отвън, а отвън намазах с санитарен силикон, за да няма течове. Ок ли е по този начин и дали е по-подходящо да купя метална канелка 3/4 или 1/2 цола и подменя тази? Вчера бях в един ВиК магазин и след като им обясних за какво ми е нужна, те ме посъветваха първо да проверя дали няма да окисли и да промени вкуса на бирата?

5. Температурите по време на ферментация: В какъв температурен диапазон трябва да се съхранява:
- Ферментатора, след прецеждането на бирената мъст и пълненото му?
- Първата седмица след разливането в бутилки?
- Следващата седмица, като трябва да са на студено?

Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron