Mash - калкулатора:
- избираш мерните единици - метрична система, килограм (третата отметка)
- попълваш теглото на малца
- избираш дали ще използваш съотношение вода-малц или направо количеството вода
- попълваш съотношението вода-малц, обикновено е 3:1 (или с колко литра вода ще смесиш малца)
- попълваш желаната температура след смесването - примерно 68*С
- попълваш температурата на малца
- следващото можеш да не го пипаш, температурата на кипене на твоята надморска височина ще ти трябва само ако изчисляваш многократно вливане за повишаване на температурата (за следващите температурни паузи)
Калкулаторът ти показва какво количество вода и с каква температура ти трябва, така че след смесването с малца да получиш исканата от теб температура.
IBU - калкулатора:
- отново посочваш с какви мерни единици ще работиш
- попълваш какво количество ще имаш след края на варенето
- попълваш с какво количество започваш варенето
- попълваш в SG каква ще е плътността на мъстта след варенето, ще ти трябва този
http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ калкулатор, за да преобразуваш от градуси Брикс
Количеството и плътността след варенето са малко ориентировъчни. Трябва да си опознал оборудването си, за да знаеш с точност колко ще се изпари. Като за начало предвиждай изпарване на 1 литър на всеки 6, а след варката може да си преизчислиш горчивината с реалните стойности. Колкото за плътността, след като си задал количествата, налучквай числото, докато отдолу "Estimated Boil Gravity" стане равно на реалния ти екстракт в началото на варенето. Така приблизително ще знаеш с какъв екстракт ще завършиш - този който си налучквал. Ако прецениш, че при варенето се изпарява повече или по-малко, можеш да коригираш с увеличаване/намаляване силата на нагревателя или с доливане на вода (но най-малко 10-15 минути преди края на варенето, при това в малки количества).
- попълваш хмеловете, които смяташ да сложиш - количеството в грамове, процентът алфа-киселини (те дават горчивината), времето за варене на дадената порция хмел в минути и дали е на листа или пелети. По един ред за всеки вид хмел и време за варене. Играеш си с количествата и времената, докато нацелиш горчивината, която искаш. Показва я най-долу, в зелено.