OG - показания за захаромер

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

OG - показания за захаромер

Мнениеот alexkav » 10 Окт 2016, 21:17

Здравейте,

Направих първата си варка, но не съм сигурен за показанията на захаромера. Разчетох го, като 1054, но можете ли да потвърдите?
Ето и линк към снимката за захаромера https://imgur.com/a/pjLES
alexkav
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:04

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот nikolay.illov » 10 Окт 2016, 22:25

:think:
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот alexkav » 10 Окт 2016, 23:03

Извинявам се, видях, че съм написал пълна глупост. Изглежда, че това е 18 по брикс, което е 1074, ако не греша...
alexkav
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:04

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот nikolay.illov » 11 Окт 2016, 00:23

Здравейте и добре дошъл.

От снимката не става съвсем ясно какво точно се вижда. Аз виждам цифрите 5,0,5, което предполагам са показания на захаромер по Брикс, Балинг или Плато съответно: 5, 10, 15 а между тях чертички, които би трябвало да са единици съответно 16,17 и т.н. Ако е така аз бих приел това измерване като: 17°Р или ако се преобразува в SG ( specific gravity ) то би било 1.070
Табличка с преобразувани показания: http://www.brewersfriend.com/plato-to-s ... ion-chart/
Аз обаче не виждам защо е нужно да се преобразува измерването.. 17°Р е съвсем достатъчна информация за началната плътност на бъдещата бира, която явно ще бъде силничка :)
Поздрави!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот alexkav » 11 Окт 2016, 08:25

Благодаря, Николай. Да, не се виждат деленията, но действително са 5, 10, 15 и тн. Това е от българските захаромери, които има в онлайн магазина. Бирата ще бъде силничка, въпреки, че не се целих толкова високо, но ще видим финалния продукт, който ще опиша в друга тема по-подробно.

Преобразуването е поради причината, че масово рецептите са с OG и FG и лично аз се ориентирам по-лесно.
alexkav
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:04

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот dog123 » 11 Окт 2016, 16:02

Съвсем ясно се вижда, захарност 18. Бирата ще с доста плътно тяло. Само дано не си прекалил с охмеляването , защото ще стане доста натрапчиво.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот Martin » 11 Окт 2016, 16:56

dog123 написа:Съвсем ясно се вижда, захарност 18. Бирата ще с доста плътно тяло. Само дано не си прекалил с охмеляването , защото ще стане доста натрапчиво.


Дали е 18 или 8 захарност, няма нищо общо с тялото на бирата. Дали ще е повече или по-малко зависи от неферментируемите захари в нея, които идват от висока температура на озахаряване. Може да е с 10 захарност и с голямо тяло, или 15 захарност и да е суха.

А пък охмеляването се държи още по добре при висок алкохолен градус всъшност. За това по-горчивите и по-охмелени бири са с по-висок екстракт.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот alexkav » 11 Окт 2016, 23:42

За охмеляването съм сложил 15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин. Мислех да правя и сухо. По рецептата, която сам направих, използвайки калкулатор. Ако приемем, че е 18, то при това положение няма ли бирата да бъде над 8 ABV...малко повече отколкото исках :roll:
alexkav
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:04

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот asenr » 13 Окт 2016, 00:38

alexkav написа:За охмеляването съм сложил 15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин. Мислех да правя и сухо. По рецептата, която сам направих, използвайки калкулатор. Ако приемем, че е 18, то при това положение няма ли бирата да бъде над 8 ABV...малко повече отколкото исках :roll:

Много си пазиш клавиатурата, колега, да не ти се изтъркат буквите :) Така написаното "15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин" не дава кой знае каква информация. Пиши и имената на хмеловете. А алкохола зависи и от крайния екстракт, така че може да бъде и под 8%. Изчакай да свърши ферментацията, тогава мери и смятай.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: OG - показания за захаромер

Мнениеот alexkav » 14 Окт 2016, 10:32

Разбира се, в началото на завирането сложих 15гр Chinook за 60 мин. В края, за 10 мин още 15гр Chinook, 10гр Citra и 10гр Centenial. На общото количество, което е около 15литра, днес сложих 20гр Citra и 20гр Centenial за сухо охмелявяне. Ще държа там 5 дни, след което ще бутилирам. Ферментацията приключи бързо, предполагам заради отчасти високите температури.
alexkav
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:04

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron