Барли уайн

Модератор: Martin

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2016, 15:20

Замислих се и аз да се пробвам с барли уайн.

Прочетох двете теми, в които се обсъжда, ще потърся инфо и в чужди източници. Тук намирам само двете рецепти на Виктор.

Забелязвам голяма разлика в IBUто в двете рецепти - 50 в едната, 110 в другата. В brewersfriend също има голяма разлика в горчивината - от 38, което ми се струва малко, та чак до 297 :o
(средно аритметично от 147 рецепти в сайта - 90 IBU, 11% алкохол и цвят 17°L, а на тези, които са варени повече от веднъж - 100 IBU, 12% алкохол и цвят 17°L)
Алкохолът също варира, от 5-6 до над 20

Кое е обичайното? Към какво/колко да се насоча?

И още един въпрос. Според председателя, отлежаването в дъбово буре е задължително. Буре нямам и няма къде да го държа. Удачно ли е да се сложи средно изпечен дъбов чипс във ферментора? Не че за 2-3 седмици ще даде кой знае какъв принос за вкуса и аромата, но е повече от нищо.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот nikolay.illov » 08 Окт 2016, 08:44

За Барли-то не трябва ли над година лежане?
След тия 2-3 седмици дето казваш, няма да пиеш ечемичено вино а нещо друго.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2016, 22:25

Имам предвид чипсът да стои по време на ферментацията. После да бутилирам без него в стъклени бутилки за дълго отлежаване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 11 Окт 2016, 00:13

Явно много от споделилите рецептите си пивовари са тотално извън двата стила за барлиуайн. По кажи-речи всички показатели. Ако тръгна да го правя, ще гледам да съм горе-долу вътре.

От дрождите в магазина само два типа ги намирам в рецептите - Нотингам и УС05. На вторите им дават алкохолен толеранс 9,5%, а бирите са 11-12. Това само с яко засяване и температура в горната част на работния диапазон ли го постигат? С дълга ферментация успяват ли някак да качат над границата си?

И един глупав въпрос. Тази бира се очаква да е газирана, нали? Възможна ли е изобщо бутилкова газировка? При толкова алкохол?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот Martin » 11 Окт 2016, 00:37

При добри условия могат да стигнат до 10% алкохол. Ако се закучи работата може да се довърши с баянус.

Не се очаква голяма газировка. Алкохола не го задържа така или иначе. Колкото може да се постигне в буре. Да щипе само.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 11 Окт 2016, 23:11

И аз си мислех нещо такова. Не съм сигурен дали дрождите Фермиол са баянус, но имам една експериментална бира с тях и се получи добре, малко аромат на мая, вероятно от задържане 2-3-4 дни след ферментацията. И не флокулират добре, но мога да ги сваля с един колд краш. Само дето после пак ще трябва да сложа малко, за газировката. Иначе изглеждат подходящи за този стил - държат много висок градус, справят се добре с доста над 20*Р и са устойчиви на високи температури. Но не ми се иска да ферментирам само с тях, атенюацията им е слаба - една и съща бира Нотингам я свалиха до 2,3, а Фермиол - само до 3.
Но друго не ми остава. Ще стартирам с УС-05, след седмица ще преместя в друг съд и ще засея с Фермиол. Ако все пак вкарат вкус, се надявам силното охмеляване и плътното тяло да го маскират.

Няма да отлежава в буре. Нямам нито буре, нито къде да го слагам. Алтернативата е дъбов чипс за първично отлежаване и после бутилиране. Предвидил съм 100 грама за 10-ина литра. Мисля да го разделя между варенето, двете ферментации и отлежаването, по 1/4. (малко ме притеснява какъв аромат и вкус ще вкара при варенето) Но с това отлежаване ще загубя неизвестно колко от разтворения в бирата СО2 и сметките на захарта за газиране ще са доста ориентировъчни...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 12 Окт 2016, 08:51

Байанус са Vitilevure B - и всякакви други на които пише ex.Galactose
Fermiol-a не мисля че са такива , по-скоро са от стандартния вид cerevisiae.
Всъщност всякакви винени ще довършат ферментацията, но и ще променят вкуса.
Моето барли (вече навлезе в 3-тата си година) е само с УС-05 - от 24% до 6 слезе ... за една година :D :D
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 12 Окт 2016, 11:34

Шегуваш се, нали? Една година ферментация!? :shock:
При голямото засяване, нужно за толкова екстракт, ще има дебела дрождева утайка и ако започнат да лизират...
Да кажем, че при наличие на неферментирали захари, няма да лизират. Но една година?

И какво мислиш за идеята ми за дъбов чипс при варенето, ферментирането и отлежаването преди бутилиране?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 12 Окт 2016, 13:38

И да и не - главната ферментация свърши за 3 седмици, аз преместих за вторична и така си остана 1 година, щото все отлагах да го бутилирам.
Накрая реших че ще е вкиснало и ще го хвърлям, но като отворих и помирисах ... едни плодове, едни сини сливи ... чудо !
Бутилирах с добавка на Маури Драут дрожди и малцов екстракт, пуснах в захарния сироп и малко цитра ей тъй за аромат, но я прецедих.
После се ядосах че помътня от хмела, обаче след месец газировка - се избистри пак и сега е бистро като истинско червено вино.
През въпросната година вторична имаше съвсем тънка утайка и не забелязах мирис от лизирането (поне не и лош).
Между другото, във винарството има практики за отлежаване върху утайка, но тънка и в буре - казват че се извличали доста полезни вещества и виното ставало по-богато на текстура.
Дъбов чипс би следвало да е приложим при ферментацията и при отлежаването за вторична или лагеруване. При варката не виждам какво ще даде , освен кафява боя за цвят.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 12 Окт 2016, 15:00

В момента варя шепа чипс във вода. Определено изкарва страхотен аромат. Ще влиза в казана. Но за не повече от 20-30 минути. След час варене ароматът като че ли намалява. А течността е леко тръпчива. Оцветена е леко в приятно карамелен цвят.

И озахарявам 5 кг малц в 10 л вода. С два страйка за повишаване на температурата ще стигна до 16 литра. Трябва да изкарам 12-13 л за варене. Остатъкът - за някаква лека биричка за жените вкъщи.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта

cron