Така а сега и равносметката за деня и проблемите
Малц 1.6
Вода за маиш 5литра
Вода за прецеждане 6.6литра
Хмел за горчивина 13грама, за аромат 7-8гр
Дрожди 4-5грама
Спазвах стъпките от по горния пост на Виктор. Проблемите които имах са само с тази проклета температура. страшна мъка. Имам 1 живачен термометър и един на мултицета. Мерех почти непрестанно и в зависимост на каква дълбочина меря имаше големи разлики в температурата. Идея си нямам дали съм успял да спазя нужните градуси. Когато ми спадаше температурата слагах тенжерата на котлона и чаках. Периодично се появяваха балони които рязко дигаха температурата до над нужната, и айде после пак махай от котлона. Къде се мери температурата....аз се стараех да е в средата на тенджерата.
Като цяло само това са ми опасенията, контрола над градусите и правилното измерване изобщо. Друго нещо за което се чудя е йодната проба. В снимката по долу съм снимал какво приех за ОК. В момента варя и ще охмелявам след малко. Не съм очаквал да е толкова трудно това темп. регулиране
Останалото си е като го описвате. Единствено не съм мерил със захаромера, защото не разбрах какво точно меря и защо го меря. Ако е само за да мога да изчисля % алкохол, ще отложа за следваща варка.
Оплесках и малко сметките, в опита си да използвам максимално капацитета на 10литровата тенджера стана така че трябваше да изостява литър и малко от пивната мъст ;/