от Dejmos » 24 Сеп 2016, 13:08
Сулфатирането беше в норма - 12гр КМБС на 100л смляно грозде. В следващите 24 часа последваха нклк разбърквания и изцеждане на сока, при което преливахме от съд в съд с разпенване - би трябвало да се е изпарила по-голямата част от сероводорода.
Азотът трябва да е достатъчно - 10гр фосфат композе на 100л гроздов сок, внесени едновременно с дрождите, заедно с 10 гр танин и 1 гр депектин кларифик. Възможно е причината да е презасяване - 24 гр дрожди на 100л вместо 20гр.
По време на ферментацията не сме аерирали - понеже ферментирахме само сок, няма шапка за разбъркване, а и сме вкарали доста кислород преди това. Четох на много места, че ферментация само на сок се прави с воден клапан, това и направихме.
Вече е претакано и откалявано поне 3 пъти, миризмата силно намаля, но още не е изчезнала. Притеснява ме нещо, което четох на много места - ако сероводородът не бъде премахнат бързо, влиза в реакция с алкохола и формира много по-трайни смрадливи съединения (меркаптан, ако не се лъжа). Т.е трябва да действаме бързо.
В български публикации намерих "лечение" само с медни съединения - претакане през медна мрежа, мрез медни фунии, върху медна ламарина или добавяне на син камък - 1 гр. на 100 литра вино. Ако ще е мед, по-добре да е син камък, поне мога да го дозирам, с медни телове и ламарини няма как да знам каква част ще влезе в реакция с киселините във виното. И все пак добавянето на отровни съединения във виното ми се струва много радикално лекарство.
В руски публикации намерих и други варианти:
- Добавяне на серен двуокис (2х H2S + SO2 -> 2х H2O + 3х S) - пада утайка от сяра, но в средата не трябва да има много дрожди и трябва скоро да се откали и филтрира, иначе тази сяра ще се преобразува отново в сероводород. Освен това нямаше посочена дозировка;
- Добавяне на водороден пероксид (кислородна вода). Реакцията не беше описана, но е ясна - окисляване на сероводорода, освободеният от пероксида кислород е атомен и много по-активен от О2 в атмосферата. Но отново нямаше посочена дозировка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл