Реших да направя увеличаване обема на варките. От 18л на 40-45л. Най-трудо ми беше да избера метода на озахаряване и съда който да използвам. Оказа се, че озахарителя е всъщност това което най-много лимитира обемите. Другите неща (съд за варене и ферментатор) могат да се набавят по-лесно и евтино. Предвид на опита който имам се насочих пак към хладилна чанта с доливане на гореща вода (infusion).
Ето го новия сет.
Озахарителя е Igloo QUANTUM 55. Има 52 литра използваем обем. Това ми позволява да правя до 3 стъпки(60+С, 72С и mash out) с вливане на вода. Другия вариянт за озахаряване е decotion. За загряването на кашата ще използвам стария варилен съд. За промиването направих PPR тръба с прорези.
Със този mash tun системата за в бъдеще може да бъде надградена до RIMS или HERMS. Към момента длемата ми е за HLT. Има едни казани за варенене на буркани, но са поцинковани. Притеснявам се какво ще бъде влиянието им върху бирата. Скоро се разисква темата за метален вкус . Другия вариянт е да купя стара пералня Рига или Роса. Затварям отворите и инсталирам термостат и нагревател.
В предвид новите обеми вече започвам да мисля и за разливна инсталация с кегератор.