Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 20 Сеп 2016, 08:59

Явно им е топличко на Нотингама и са много активни, вдигнали са голяма пяна и дори сутринта беше се върнала част от нея във водния клапан.Водата беше изхвърлена от клапана. Отдолу дори беше запушен с нещо като дрожди или белтъци, не зная. Извадих го, мих го, дезинфекцирах го и пак обратно на ферментатора. Обаче имам въпрос: Как да измия добре клапана отвътре? Има остатъци, който не се махат с плакнене. Дайте идеи :?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот st_jivko » 20 Сеп 2016, 09:14

Накисване в разтвор : белина + H20 в съотношение 1:1 при мен върши работа.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 20 Сеп 2016, 09:28

Благодаря, ще опитам :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Dejmos » 20 Сеп 2016, 13:32

Аз кисна в 2% разтвор на сода каустик. Сваля всичко.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 26 Сеп 2016, 01:44

Преди малко приключих с бутилирането :D Бутилирах 28 литра. Дрождите са свалили до 2,5 Плато, което прави 5,6 %ABV. Промих си да имам и Нотингами в хладилника ;) Ароматът на бирата е много добър, цветът е една идея по-тъмен от това, което се бе получило преди бутилирането. При отпиване се усеща основно цитрусовият вкус на Цитрата. Лоши аромати не се долавят, поне на този етап. Газирането ще бъде с отделена пивна мъст. Дано всичко е наред, че вече няма време за друга варка преди 8-ми.
Прикачени файлове
14489036_1161388820564062_1298157591_o.jpg
Американска пшенична след ферментация, преди бутилиране!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 01 Окт 2016, 18:43

Днес реших да направя предварителна дегустация на Американската пшенична бира! Никакво отлежаване, 5-6 дни газиране на стайна температура и около 5 часа в хладилника да се изстуди. Целта беше да видя как е газировката и дали да местя основното количество в хладилника да отлежава. Цвета е както го виждате на снимката, леко мътен, което вероятно се дължи на пшеничния малц, но според мен и на факта, че не е отлежала добре за да се избистри напълно. Ароматът е плодов, но не мога да кажа, че е изключително цитрусов. Пяната не е голяма, но е фина и се задържа за доста време, оставяйки следи по чашата. При отпиване се усеща средно плътно тяло. Вкусът е плодов, предимно цитрусов, напомня ми на манго. Горчивината не е голяма, както бе и целта (25 IBU). Лично аз съм доволен от резултатът. Който дойде на 8-ми в Халбите, ще има възможността да я опита :) НАЗДРАВЕ!

P.S. Имаше нещо странно, което в началото ме стресна: бутилката която отворих беше контролното ПВЦ. След отваряне бирата започна да излиза. Помислих си, че има гашинг, дължащ се на зараза или съм я прегазирал, но опитвайки я и наливайки в чашата всичко беше наред! Нито усетих лоши аромати, нито ми се стори прегазирана. Надявам се това да се е случило защото съм я разклатил или защото не е отлежала достатъчно. Преместих цялото количество в хладилника и дано да няма някакви проблеми.
Прикачени файлове
14550790_1166103056759305_723628835_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот nurv » 01 Окт 2016, 20:40

Супер изглежда!
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 04 Дек 2016, 17:45

Не се бях разписвал от доста време със самостоятелна варка (нали варихме с Тошко Барли Уайн и един Битер), та реших, че е време вече, а и все нещо трябва да приготвя за банкета в работата :) Няма какво да пиша романи, направо по същество.
Дункел Вайс (тъмен вайс)
- Малц: Общо 7,2 кг.
- 4 кг. Пшеничен;
- 2 кг. КараМюних Тип2;
- 1 кг. Гръцки Мюних Тип2;
- 0,2 кг. Карафа Тип1;
-Хмел:
-50 гр. Халертау, внесен на 2 порции, едната 50 минути преди края 30 гр. и другата 5 минути преди края на варенето 20 гр. (ИБУ 16);
- Дрожди:
-WB-06, 11 гр., с нещо като мини стартер от пивна мъст и малко захар.
Озахаряване:
1. Протеинова пауза само за пшенични малц на 52-54 гр. за 30 минути;
2. Основно озахаряване 65-66 гр. за 50 минути;
3. Доозахаряване на 71-72 гр. за 15 минути - йодна проба ОК!
Промиване: с вода на 80-82 гр. до събиране на 36-37 литра пивна мъст на 9,8-10 Брикс;
Варене: 90 минути, хмел по описаната по-горе схема, 15 минути преди края на варенето една чаена лъжичка ирлански мъх;
Охлаждане: 50-55 минути до 24-26 гр.
Финално прецеждане и заквасване с дрожди: Около 30 литра пивна мъст на 12,5 Брикс (по рефрактометър), 28 литра отидоха във ферментатора и отделих 2 литра, които сложих във фризера и ще ползвам за газиране на готовата бира. В момента ферматнатора е на 20 гр. външна температура в моята стая (да си спинкаме заедно :lol: ).

Впечатления: Като цяло всичко мина добре, нямаше проблеми. Получи се разминаване между очакваното количество и захарност и полученото такова, а именно: исках да постихна 28 литра на 14 Брикс, а имам 30 литра на 12,5 Брикс, но не е фатално :) Обръщали ли сте внимание, че има калкулатори, които показват разминаването между Брикс и Плато? (например този: http://www.brewblogger.net/?page=tools&section=plato ). В ниските стойност отклонението е минимално, на средните стойности вече се забелязва, например 12,5 Брикс са 12 Плато. При високите стойност положението е още по-очевидно, ние измерихме преди заквасване Барли Уайна с рефрактометър, който показа 27 Брикс, това е 24,8 Плато :? Както забелязвате тук разминаването е над 2 единици! Но както и да е, важното е, че днес съм доволен от свършеното и ще пиша за резултата от Дункела :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 12 Дек 2016, 10:44

15058662_1234601753242768_501818509_n.jpg
Дункел Вайс преди бутилиране!
Снощи бутилирах Дункела, 29 литра влязоха в бутилките. Измерих 6 Брикс по рефрактометър, което след корекция е 1.9 Брикс. Това прави около 5.5-5.6 % ABV. Добавих отделената пивна мъст за газировка. Преди бутилирането бирата изглежда много мътно и странно :) Ще я видим като се газира и поотлежи как ще бъде. Промих си дрожди и като се поутаят ще пробвам метода описан от Мартин за съхранение в хладилник с изотоничен разтвор.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 19 Дек 2016, 11:12

Бирата се газира и дори от 2 дни е в хладилника. Вида е добър, пяна, газировка също на много добро ниво. При аромата и вкуса обаче не постигнах банани този път. Отдавам го на две неща: първо, може би завишеното количество карамюних, който малко или много вкарва някаква карамелена нотка и второ (което е по-вероятно), добавянето на хмел Халертау за аромат. Според мен не случайно немците при Вайцен бири не слагат ароматичен хмел :) Иначе бирата си е ок, щом няма дъвки и банани на Виктор ще му допадне :D Друг интересен факт е, че за първи път WB-06 ми залепнаха за дъното :roll: Просто със зор и много клатене вдигам утайката (и то не цялата) за да я сипя и нея в чашата. Абе няма да устиска много и тази бира :lol:
Прикачени файлове
15577512_1241235799246030_80585559_n.jpg
Готовият Дункел Вайцен
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron