Ферментатор

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ферментатор

Мнениеот victoryvt » 14 Сеп 2016, 17:52

В Китай големи съдове от алпака няма, има от евтина неръждавейка.
Но все пак - неръждавейка. Обикновено е тип 306.
От нея такъв вкус не може да се получи. На нещо друго се дължи според мен.
Аз моята бира я варя в такива - 3 бр. китайски казани, ферментирам в пластмасов бидон (сръбски), на който не съм му гледал пластмасата от какво е, но няма лоши вкусове, освен ако не я вкисна аз.
Загарял съм и варилния и озахарителния и съм търкал зверски после, но не съм усещал този вкус.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 14 Сеп 2016, 21:55

Чудна работа тогава?!? На какво може да се дължи :)

Ще си търся аз един пластмасов по-голям съд. Даже, ако някой може да предложи, от къде мога да си купя, нека драсне едно ЛС. Намерих преди време няколко фирми, но не мога да си купя един съд. Има супер такива по 30-35л, но трябва да купя примерно 10.
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Ферментатор

Мнениеот martinmgm » 15 Сеп 2016, 13:38

Според мен можеш от всяка железария по това време да си купиш голям бидон за кисело зале - от тези сините.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ферментатор

Мнениеот dr_slavov » 15 Сеп 2016, 14:12

Всъщност се оказа, че не е толкова лесно да си купиш бидон. Поне в нашия град (Шумен). Основно се предлагат бидони от по 100-120 литра и нагоре. Малките съдове 50-60 литра какъвъто ми трябва на мен са или второпупотребни (но качествени от HDPE) или нови, но от супер некачествени пластмаси. Не мога да намеря дистрибутор на Момина Крепост - Велико Търново. Вече започвам да се навивам да взема второупотребен. От маслини, измити са добре и не миришат. Най-много после да обяснявам, вкуса на маслини е бил търсен ефект. Експеримент, добавка на маслини "Каламата" по време на ферментацията. :lol:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ферментатор

Мнениеот Dejmos » 15 Сеп 2016, 14:43

Трудно е да повярвам, че в цял Шумен няма 60 литров бидон.
Ниско качествени, колко да са нискокачествени? LDPE е достатъчно добър материал за ферментор. В моя дори си грея водата за промиване, тъкмо го дезинфекцирам. И нямам проблем.
Аз лично не съм виждал бидон, който да не е от единия от двата вида полиетилен.

А ако е толкова важно да е бидон на Момина крепост, ей го къде е Търново. Не знам дали имат фирмен магазин и ако да, къде е. Но в Шарков продават бидони на Момина крепост на добра цена. По каталог е 65л, на него пише 70, за 29лв. В първия момент не можах да го уплътня, оказа се, че слагам обръча наопаки. Правилният начин е обратното на това, което изглежда правилно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ферментатор

Мнениеот st_jivko » 15 Сеп 2016, 16:40

Докато някой отговори на karan4o-да си пие ли бирата или не,той взе,че я изпи.
Наздраве ,karan4o.И аз щях да я изпия.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 16 Сеп 2016, 21:41

Наздраве,

Вярно е това... точно преди малко отворих втората за тази вечер... пия си я, дано не е много отровна :)

:doh: :doh: :doh:
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Ферментатор

Мнениеот Dr1nata » 20 Сеп 2016, 13:25

Тука стана малко като в рекламата на Ариана - "karan4o изпи бирата" :)
Аз ползвам 32л. "кофа" за ферментатор купена от тук. С доставката ми излезе 10-15лв. Иначе за по-големи обеми попаднах на този сайт. Имат "бидони" от 100л. до 10 000л. :D
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Ферментатор

Мнениеот victoryvt » 21 Сеп 2016, 09:15

На последния курс за аромати и вкусове в бирата (17.09.2016 - В.Търново) коментирахме металния вкус и всеобщо беше мнението за появата му в непасивирани неръждаеми съдове (първа и евентуално втора ферментация) след което вече изчезва.
Тъй че най-вероятно колегата е попаднал на същия случай.
Което значи че ако продължи да употребява съда си този вкус ще изчезне.
Евентуално може да се появи пак ако реши да го търка с нещо абразивно за почистване.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 24 Сеп 2016, 23:03

Да ви разкажа, как продължава сагата с металния привкус...

Ами продължавам да си пия бирата и се случва нещо доста интересно, а за мен странно. Колкото повече бирата отлежава в хладилника, толкова повече металният привкус намалява. Даже, честно казано, вече не го усещам. Жена ми, която преди това също казваше, че го има, а тя не пие по принцип, сега казва, че също не го усеща. Нямам обяснение, но да... бирата почти свърши :)
Сега ще варя нова с див хмел, който изсуших наскоро :) Само да намеря време :(

За бидоните, свързах се с "Момина крепост" АД в Търново. Те ми казаха, от къде да си купя единични бройки бидони и мисля в най-близко бъдеще да купя един за ферментацията.

По отношение на това, че с времето и след няколко ферментации ще изчезне металния вкус, може и така да е, но нещо не ми се ще пак да го има... страх лозе пази :)

П.с.
Не знам само, защо взе да се разсейва този метал в бирата ?!?
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron