Тъкмо мислех да пусна една тема с един въпрос, който много ме яде напоследък и видях, че тази е подходяща, за да питам в нея.
Та въпросът ми е ...
Направих си нова, по-голяма инсталацийка за 20-25л бира. Ферментаторът ми е голяма тенджера от алпака. Направих всички съдове да са алпака, защото уж по-добре било. Варене, прецеждане, ферментация, всичко в алпака. Но... Още при първата варка усещам един страничен, метален (понякога и малко на кръв ми напомня, но най-вече на метал) привкус в бирата.
Възможно ли е това да е от ферментацията в тенджера алпака и изобщо подходяща ли е такава тенджера за ферментация. Уж големите съдове, особено за вино, всичко е алпака?!?
Ако не е от тенджерата, от къде може да идва този страничен метален привкус на бирата.
П.с.
Дали да излея останалата бира в канала или да си я пия, макар и метална
Поздрави!