Ферментатор

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Ферментатор

Мнениеот dr_slavov » 12 Сеп 2016, 09:38

Здравейте,
мисля да вдигам обема на варките. Общо взето всичко е готово с изключение на ферментатора. Може ли колегите с варки от 40-50л и нагоре да споделят какво използват. Знам, че най-простото решение е два съда, но към момента поради субективни причини не ми допада като идея.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ферментатор

Мнениеот mirix » 12 Сеп 2016, 10:12

Лично аз ползвам 120 л. бидон за 100 л. варка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ферментатор

Мнениеот dr_slavov » 12 Сеп 2016, 10:35

Какъв трябваше да бъде матеряла от който е направен бидона за да става за хранителни цели? Имаше някакви букви "ПЕП" или нещо подобно.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ферментатор

Мнениеот Dejmos » 12 Сеп 2016, 22:02

Трябва да е пластмаса за хранителни цели. Символът е този с чаша и вилица:
Изображение

На някои годни за хранителни цели съдове, особено от по-евтините, не си правят труда да изобразят символа. В такъв случай търси обозначението на материала. Тези цифри в триъгълника.
РЕТ или РЕТЕ е материалът, от който правят бирените бутилки. Естествено, подходящ е за хранителни цели, но неустойчив на загряване - деформира се и отделя вредни съединения.
Номер 2 и 4 са съответно полиетилен с висока и ниска плътност. Моите съдове са такива. ферменторът с ниска,"казанът" (варя с бързовар) с висока. Ниската държи до 100 градуса, високата до 120 без деформиране.
Номер 5 би трябвало да е полипропилен, не съм се интересувал подробно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 12 Сеп 2016, 23:28

Тъкмо мислех да пусна една тема с един въпрос, който много ме яде напоследък и видях, че тази е подходяща, за да питам в нея.

Та въпросът ми е ...

Направих си нова, по-голяма инсталацийка за 20-25л бира. Ферментаторът ми е голяма тенджера от алпака. Направих всички съдове да са алпака, защото уж по-добре било. Варене, прецеждане, ферментация, всичко в алпака. Но... Още при първата варка усещам един страничен, метален (понякога и малко на кръв ми напомня, но най-вече на метал) привкус в бирата.

Възможно ли е това да е от ферментацията в тенджера алпака и изобщо подходяща ли е такава тенджера за ферментация. Уж големите съдове, особено за вино, всичко е алпака?!?

Ако не е от тенджерата, от къде може да идва този страничен метален привкус на бирата.

П.с.
Дали да излея останалата бира в канала или да си я пия, макар и метална :)

Поздрави!
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Ферментатор

Мнениеот mirix » 13 Сеп 2016, 12:25

karan4o - по добре погледни първо тук => viewtopic.php?f=10&t=2711
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 13 Сеп 2016, 14:11

Прочетох го това и там пише за този метален вкус, но тези съдове не са стъргани с нищо абразивно. Чисто нови са. Суровините са абсолютно същите, както при предната варка, само дето тя ферментираше в пластмасов съд. При нея нямаше този метален привкус.
Не знам има ли разлика между съд от неръждаема стомана и такъв от алпака. Принципно в алпакато има хром и никел и четох, че при престой на храна в алпака дълго време може да придобие метален вкус. Това сега го открих, след като се появи този проблем.

Трябва ли според вас да махна алпакато за ферментация или няма как проблемът да е в него.
Тази бира става ли за пиене или е леко отровна :)

Не знам какво да правя, а ми се вари бира :)
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Ферментатор

Мнениеот martinmgm » 14 Сеп 2016, 11:06

Мини на пластмасов ферментатор. Това което използват за вино са иноксови съдове. Те явно не отделят странични вкусове. Твоето алпака явно не става.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ферментатор

Мнениеот victoryvt » 14 Сеп 2016, 15:05

Алпака, Инокс , неръждавейка (неръждаема стомана)
3 понятия, които малко са се смесили и се получава объркване.

1. Алпака - оригинално е сплав от мед, цинк и никел - много прилича на неръждаемата стомана, но не е.
Това са съдове от преди много години, предимно от бившия СССР.
За съжаление с годините понятието се е смесило и е станало нарицателно за лъскав неръждаем съд, но определено не е неръждаема стомана.

2. ИНОКС - е търговска марка, която пак е станала нарицателно за неръждаема стомана, но в този случай си е точно един вид неръждаема стомана. (както марките Хилти за перфоратори, Ксерокс за копирни машини и т.н.)

3. Неръждавейка (неръждаема стомана) е сплав от желязо, хром и никел в различни съотношения и те обикновено са записани в марката : 306, 308 и т.н.
например 18/10 означава че има 18% хром и 10% никел
Тъй като най-скъпото в тази сплав е никелът - то и всяка марка стомана с повече никел ще е и по-скъпа.
Разбира се, не бива да се забравя и факта че и въглерод все още има останал - от там и феромагнитните свойства (някои ги лови магнита, други не)
Т.е. в неръждаемата стомана има два вида структура - аустенитна и магнезитна. Първата няма магнитни свойства, а втората има.
Което и прави някои неръждавейки да ги лови магнита, а други не. Но това няма отношение към качеството на самата сплав по отношение на ръждясването.

Тъй че ако въпросните съдове от първия пост са АЛПАКА - то това не е неръждаема стомана.
Друг е въпросът дали са такива или просто собственикът им ги нарича АЛПАКА.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментатор

Мнениеот karan4o » 14 Сеп 2016, 15:12

Съдовете са китайски тенджери и и най-вероятно са алпака. Мисля, че са като тези, които се продават в електронния магазин или приличат на тях.

Може ли да бутнете едно рамо и да кажете в такива тенджери мога ли да ферментирам бира. Ясно е, че ще търся пластмасов голям съд, но какво да правя с произведената бира. Тя не е много около 25 бутилки останаха, но да я хвърлям ли или да си я пия с метала :)
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron