Малко умряла тема
Ама да си кажа и аз думата.
Случайно с брат ми това лято по брега на р. Марица се натъкнахме на диворастящ хмел който по аромат доста ни заприлича на Amarilo.
Набрахме от 2-3 растения набързо 400гр. Другите растения наоколо нямаха такав аромат. Изсуших го на сянка, но прекалих май с дните на сушене (5-6).
Както и да е. Утре 29.10.2020 ще правя сухо охмеляване с него на 25л. Колебая се за количеството.
Ще пиша за резултата.
Като се прибрах в Варна се оказа че имам на оградата си а и наоколо няколко хмелни растения. Реших да експериментирам за горчевина. Досега ползвах Magnum и bg Apolo.
Набрах 400гр. сурови шишарки. Според мен не трябва да се сушат, а да се замразяват директно. Сушенето и пилетирането е удобно за продажба.
Опитах да смеля в блендера шишарките ама нестава. Те са леки и немогат да се режат от ножа. Добавих малко вода докато стана тесто (300мл.). От тестото направих 2 "салама" във фолио и ги замразих в фризера. Така се получи обем само 3 пъти по-голям от подобен грамаж на пилети. Освен това може дълго да се съхранява.
Не намерих някакъв научен начин как да определя горчивината на "Варненския" хмел и заложиш на сравнителен метод.
Сварих за 1 час в 500мл вода 3гр. Magnum и в друга чаша 20гр. зелен хмел (7.5гр би трябвало да стане сух. 3.3-3.5 коефицент на изсушаване).
Резултата:
След 1 час останаха 300мл. течност като Magnum имаше цвят на боза, а Varna беше с цвят на розе. След 3 дена Magnum стана леко червен, а Varna стана като тъмночервено вино. Magnum е с доста по-голям остатъчен аромат.
За вкуса ползвам моя датчик и на 2 мои съседи, единия от които си прави бира.
Понеже Magnin стана страшно горчив се наложи да разреждаме до възможност за тест (3 пъти разреждане).
По вкусови тестове Magnum е с 3.5 пъти по-горчив от Varna.
От там заложих в следващата варка вместо 50гр. Mаgnum всичкия наличен замразен хмел според мен еквивалентен на 160гр.
Крайния резултат е че се получи горчевина която е малко по-голяма от очакваната.
Тоест коефицента трябва да е 1:2.5 еквивалентен сух див хмел към Magnum. Ако Magnum е 12.5% може би Varna e към 5-6%.
Според мен спокойно може да се ползват диви хмелове. Ако са с стабилни параметри.
Смятам догодина да култивирам малко диви и питомни растения
Все пак всичко е въпрос на вкус