Бутилиране на бирата

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ALL_ON » 20 Авг 2016, 01:50

Така, дрождите, който си използвал са Нотингам, а хмелът Нортръм Брюер! Тези дрожди за мен са едни от най-добрите, които винаги дават добри резултати, стига да се борави с тях правилно. В случая обаче виждам лек проблем, по-горе беше писал, че ферментацията ти е при температура около 25 гр.. Тази темпаратура идва висока за Нотингам според мен. Възможно е да имаш повече феноли в бирата, но все пак ще пиеш бира :) Бирата към която ти се стремиш е лагерна бира, а тази която си наравил е ейлова, тоест нямат нищо общо, освен факта, че са бири :D Лагерните бири се правят по-бавно и до някъде по-трудно, предвид, че е необходимо да се съобразят повече неща, да се контролира по-стриктно температурите и др. За мен обаче ейлът си остава по-добрата бира (въпрос на вкус)! Смятам, че с течение на времето (и варките), ще направиш много по-добри бири от това, към което се стремиш сега ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот stiano » 20 Авг 2016, 10:25

Зимата може да опитам и лагер до тогава ще варя,ще пробвам,ще чета ...
И да се надяваме че и аз ще мога да почерпя със нещо хубаво ;)

п.п
Ако може да ми препоръчате някой саит или нещо четене, някъде мярнах че програма има за изчисляване на нещо.
stiano
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2016, 18:13

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ALL_ON » 20 Авг 2016, 11:18

http://www.brewersfriend.com/stats/
Това е сайтът, който повечето използват. Има различни калкулатори, както и възможност да си сътвориш рецепта. Разгледай го, лесен е за ориентиране!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот 5th-hokage » 12 Сеп 2016, 11:21

Интересно ми е някой знае ли на какво налягане издържат обикновенните стъклени бирени бутилки преди да се счупят? Търсих из нета (не много) но не успях да открия конктерни стойност.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ultrashock » 03 Ное 2016, 09:56

Мисля, че въпроса ми е за тази тема:
Приближава момента за бутилиране. Имам две стари затварчаки, една голяма и една малка, предполагам добре познати на всички:
zatvara4ka.JPG

Опитах с тези на тестови бутилки и реалността е, чв трябва да леко почукване с гумен чук отгоре, иначе не се получава само с натискане.
Мога ли да ползвам тях или да купувам от тези по професионалните, каквито има в магазина?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот asenr » 03 Ное 2016, 11:59

Дали може - може, но ако си вземеш от по-хубавите, ще си спестиш много мъки :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот Yaskata » 03 Ное 2016, 15:07

и без чук можеш да минеш - натискаш по-силно от ляво, после от дясно. Така 2-3 пъти и си готов. Става си супер с тях, но са много трудоемки. Ако затваряш 20тина шишета не е проблем, но като минеш на по-големи варки ще трябва да смениш и затварачката - 60 шишета на ръка си е жива мъка ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот nurv » 03 Ное 2016, 16:20

Дори за 20 шишета не бих си го причинил. Тези затварачки са ми детски ужасен спомен :) Аз си взех такава:
Изображение

Жена ми затваря бутилките с лекота докато аз разливам.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ultrashock » 03 Ное 2016, 20:23

Със следващата поръчка от магазина ще си набавя една. Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ultrashock » 04 Ное 2016, 20:00

Понеже в неделя ми предстои бутилиране. Днес измерих захарност - около 3. Идеята ми е да прелея всичко в съд с канелка, като първо преля малко от бирата след това ще сложа захарния сироп вътре и накрая остатъка, за да се размесят хубаво.
Направих тест, като опитах по метода на скачените съдове да напълня една бутилка с вода, но явно маркучите ми са прекалено дебели. Взех един по тънък ама и той е дебел (влиза в гърлото и е почти колкото него). Доста е твърд и не мога да го затисна, за да спра потока. Да купя възможно най-тънкия маркуч (от сорта на тези дето слагат системи в болниците) или какво ще ме посъветвате да направя?
Другия ми въпрос е как да спирам потока, то като тръгне няма спиране? Т.е. докато наливам и сменям бутилките как да спирам временно потока и как да контролирам количеството?
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron