Здравейте! В събота 23.07.2016г. бях поканен от Тодор (5th-hokage) да му помогна да сварим поредната му бира. Мястото бе Панчарево, всичко бе осигурено от домакина, от мен се искаше само да помагам, но реших и да снимам и да пиша Та стига разводняване, сега по същество.
Рецептата:
Малц:
11 кг, Гръцки Пейл Ейл
0,5 кг. Мюних 1
0,5 кг. Мюних 2
0,1 кг. Карафа 3
Вода за озахаряване 32-35 литра, вода за промиване 40-45 литра;
Озахаряване в казан с "фалшиво дъно", загряване с газов котлон тип "Колос". Корекция на Ph-то с добавяне на 3-4 мл. Млечна киселина. Смесване на 66-68 гр. и поддържане на тази температура за около 50-55 минути и доста бъркане (още след това излезе йодната проба), загряване до 72 гр. и задържане още 10-тина минутки, след което маш аут на 78 гр.
Промиване в два лаутертюна (голям и малък), с вода на 78-80 гр. Преди промиване с рефрактометър измерихме близо 23 Плато. Самото промиване отне около час и 15 минути, като спряхме да промиваме на 2-3 Плато (то и водата свърши). Мъст преди варенето около 60 литра на 12-13 Плато.
Варене 80 минути, 60 минути преди края на варенето добавяне на 50 гр. хмел Нъгет на пелети и 20 гр. хмел Каскейд на листа; 30 минути преди края на варенето 70 гр. Каскейт на листа и 10 минути преди края още 70 гр. Каскейт на листа. Доста бурно вреше и се загуби около 13-15 литра течност.
Охлаждането отне 1 час до 22-25 гр. с две серпентини, свързани заедно с тройник и вода от кладенец. Белтъците се пресякоха добре и застанаха на големи парцали. Финалното прецеждане мина спокойно и сравнително бързо. В крайна сметка във ферментатора влязоха 45-47 литра на 15 Плато. Заквасихме с дрожди US-05, 20 гр., които бяха смесени с отделена след озахаряването мъст и оставени на магнитна бъркалка да се развиват. По някое време им сложихме и малко захар, че бяха поизяли храната която имаха. ИБУ-то не сме го изчислявали, но опитахме малко мъст, като по общо мнение е поне 50. Цвета на бирата е кехлибарен амбър, аромата е много добър. Смятам, че ще се получи една добра бира. Ферментатора е поставен на постоянна температура от 20-21 гр. Началото, поставихме в 09.00 часа и в 16.15 приключихме с всичко. Толкова с писането, сега малко снимков материал