И аз направих първа варка. Сравнително успешна, ще се пие.
Малцове -
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
CARAAROMA® Карамелен малц
в съотношение 8:1:1
Общо 4.1кг.
хмелове:
MAGNUM - 30грама
SLADEK – 40грама
дрожди - 11гр Nottingham Ale
12.3л вода за озахаряване
15л вода за промиване (малко по-малко, отколкото трябва, защото така си мислех, че бирата ще стане по-силна)
Загрях водата до 50 градуса и сложих малца.
Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62гр.
Задържане на 62гр. 10 мин. и вдигане до 67гр.
Задържане на 65 гр-67гр за 40 мин.
Вдигане до 75гр - 15 мин.
Йодна проба - ок.
Загряване до 78 гр, промиване. В началото тръгна много бавно, но после отпиши.
Замерванията със захаромер ги пропуснах, поне 2 дни преди варката ми изгоря хладилника и се опитвах да изстудявам мъст до 20 градуса, на водна баня от чешмата, но беше много топло, видях, че няма да мога, или много ще се протака, и не знам кога каква е била захарността. Вече съм с нов хладилник с фризер и няма да има такъв проблем за друг път.
Час и 20мин варене. Хмеловете 10мин след завиране и 10 мин преди края.
Към 50 грама мед в началото на охлаждането. Охлаждането стана бързо, със серпентина и вода от чешмата, до 28 градуса някъде. После дрождите. Тук още една грешка, сложих всичко в едно 19 литрово шише, сложих дрождите, но сигурно мъста беше към 18 литра и нямаше много празно място в шишето. Та помислих, клатих доста, и после отсипах 4-5 литра в друго шише да ферментира. Обаче после като гледах на водните клапани, в малкото шише почти не излизаха мехурчета, да не кажа изобщо, демек дрождите не са се разбили, а са останали повечето или всички в голямото шише, където ферментацията беше ок. Това в мазето, където температурата беше около 20 градуса.
Сложих по 4-5 грама захар за газировка и отново в мазето още седмица. Малко по-малко захар може би, но ме беше страх да не гръмнат шишетата. Днес стават две седмици и качих шишетата в хладилника. Не се стърпях и отворих едно. Уникален червеникаво кафеникав цвят. Доста е горчива, аз така го планувах, но за друг път ще е една идея по-малко. Струва ми се доста гъста. Чувствително повече от това, което се продава по магазините. Има светла утайка на дъното, това предполагам е нормално. И е доста силна. Мислех само да пробвам как е на вкус, а ето вече към 700 грама отидоха, на алкохол горе долу от литър и половина от тия бири в пластмасовите шишета, пия най-вече Шуменско, ме хваща толкова, колкото от тия 700гр. Доста силна е. Дано устискам още една две седмици, поне доколкото четох, ще й се подобрят още качествата като отлежи.