от nikolay.illov » 01 Май 2017, 15:06
Здравей и добре дошъл!
Това е оригиналът на оригиналът на сухо охмелените бири! Като цяло се търси аромат от сухо охмеляване с английски сортове хмел ( Голдинг, Чаленджър, фугълс ) и баланс с малцов аромат. Естествено може да се ползват и американски сортове - най-добрите за целта. Стилът в последно време е "поизменен" от към изисквания и е доста "experimental friendly" ако мога така да се изразя. Рецептата, която аз съм дал е със сухо охмеляване по време на първичната ферментация ( което сега е много модерно ).
Ти можеш да направиш така, след което да преместиш в друг съд и да добавиш друга доза хмел, която да поседи още 5-7 дни. За да докараш мътност ще е нужно да добавиш повече протеини в майша - от не малцовани пшеница или овес. Ако се стремиш към бистрота в крайната бира ползвай като основа светъл малц с добавка 10% Мюних или Кара Мюних.
Сухото охмеляване най-добре се прави при вторична ферментация-след преместване на вече ферментиралата бира в друг, нов съд. Благодарение на алкохолното съдържание повече аромати се освобождават от хмела.
На въпросите:
1. Ферментацията протича токова колкото е необходимо - като за всяка друга бира. За този стил ползвай US - 05. S-04 или Nothigham Ale ( Около 10 дни основна ферментация. температута ВЪВ ферментора не повече от 20°С
2. След края на основната ферментация преместваш в нов съд( почистен, дезинфекциран, без разплискване на бирата по време на преточването) там се добавя хмела за сухо. Какъв и колко е въпрос на личен избор. Важното е да е ароматен сорт. Така седи около седмица на стайна температура. Добре е в последните 48 часа да преместиш ферментора на студено ( 1-2°С) за да падне хмела заедно с утайките на дъното и после да източиш бистрото за бутилиране.
3, Бутилира се по стандартната процедура.
4 времето за газиране е както при всяка бира. В общи линии семица за газиране на стайна температура, две седмици лежане в хладилника.
Надявам се да съм билл полезен.
Наздраве