Здравейте !
Като абсолютно начинаещ пивовар реших да си направя брутален експеримент който не цели постигане на качество на бирата,а свеждане на разходите по производството до абсолютният минимум. Ето и самият експеримент.
Домашно произведен малц- 100% пшеница /1.5 кг./. Киснене във вода 2 пъти по 12 часа с помеждутък от 12 часа на въздух. Кълновете достигнаха до около 50% от дължината на зърното. След това сушене на силно слънце 2 дни. Малцът не е печен във фурна. Все пак нали целта на експеримента е да не се правят големи разходи.
Смилане на малца с ръчна мелничка за кафе.
След това - 4.5 лтр.вода за озахаряване и 6 лтр.вода за промивне. Държене на малца 20 мин.при 35 градуса. След това още 20 мин. на 50 градуса.Основно озахаряване - 50 мин. на 67 градуса. После 20 мин. на 72 градуса и маш-аут на 78 градуса. Йодна проба не е правена - каквото стане.
Промиването се извърши в леген с продупчено дъно и диаметър на дупките 2 мм. Не е използван тензух.
После варене около час и половина. 10 мин.след завирането добавих 7 гр. горчив хмел Магнум. 15 мин. преди края на варенето още 3-4 гр. от същия хмел.
Охлаждане със серпентина до около 35 градуса / пести се вода като не се охлажда до 22-23 градуса/
Прецеждане през четворен тензух и зареждане на ферментатора. Сипва се едно пакетче от 7 гр. суха инстантна мая за хляб. Учудващото е,че ферментацията започва почти веднага,след около 15-20 мин. Температурата на въздуха в помещението беше 27 градуса.
След 5 дни - бутилиране с добавка на 0.8% захар.
Бирата престоя още 4-5 дни в бутилки и 2-3 часа в хладилник. След това дегустация. Виждате резултата на снимката. По мое мнение - пие се. Прекалих обаче с хмела. Горчивият Магнум си е наистина горчив. Ясно ми е ,че при Вайцен бирите охмеляването е само веднъж,но нали все пак това е експеримент.
И така,според мен целта на експеримента е постигната - минимум разходи без оглед на качеството. Най-големият разход в случая е времето. Получиха се около 6 литра бира от цялата история.
Ето и разходите:
Хлебна пшеница за приготвяне на малц 1.5 кг.- 40 ст.
Газ за варенето - около 80 ст.
Хмел Магнум 10 гр. - 60 ст.
Суха хлебна мая -40 ст.
Вода за охлаждане и за измиване на съдовете - около 1 лв.
Общо - 3.20 лв. за които се получиха около 6 литра бира. Тоест, 1 бира от 500 грама излиза около 25 ст. Естествено,за сметка на качеството.Следващият път ще сваля още разходите, като вместо варене на газ използвам огнище на дърва което имам в двора на къщата.Така цената на една бира ще падне под 20 ст. Между другото,бирата си имаше алкохол. Не знам колко точно е процента, но ми врътна главата.
Чао за сега на всички читатели във форума. Експериментите продължават.