от victoryvt » 18 Юли 2016, 18:37
Охлаждането с Пелтие (пелтиета) съм го пробвал в два варианта :
1. С едно яко пелтие (12 волта/ 9 ампера) и дебела медна шина, за която дадох маса пари на вятъра. Пълен провал.
Въпреки уж доброто топлоотдаване на медната шина (4мм дбелина) - на няколко сантиметра под пелтието вече няма никой.
А консумацията и извеждането на отпадъчната топлина си бяха сериозни.
2. С две по-малки пелтиета (и съответно 2 охладителя от процесори) монтирани на нарочно направена кутийка от медна ламарина във вид на паралелепипед и с вътрешни прегради за да се получи удължаване на пътя на течността + помпа 5л/мин. - Резултат задоволителен за поддържане на ферментация на 20л. бира. Охлаждаше 5л вода с по 1 гр. на около 10-20 мин. но без изолация.
Исках да го тествам като заместител на проточен охладител за малка консумация на наливна бира (в кутийката остава около 400мл. течност с достатъчно ниска темп. за точене), но следващата чаша бира би била готова за точене чак след 10-15 мин. което ми се видя малко.
Не ми остана време да закача още 2 пелтиета и с общо 4 да запълня целия капацитет на едно средно-статистическо компютърно захранване от около 400-500 вата.
И все пак - 400 вата консумация от мрежата за да пиеш 4 бири за час ми се вижда разхитително.
Та поради това отдавна изучавам хладилната техника и май ми се вижда по-приложима дори и за домашния майстор.
Компресор, кондензатор, капилярка, изпарител и още малко тръби. + вакуум помпа и приспособление за пълнене с фреон от съответния тип.
И горелка за твърд припой.
За любителите на старинна техника - разгледайте хладилника на Айнщайн - без нито една движеща се част - първообраза на т.н. дифузионно абсорбционен хладилник (старите Мраз-ове с амоняк).
Обаче трудно би се вписал в домашната работилница - тръбите са стоманени, освен амоняк има и водород, и т.н.
За целите на охлаждането на ейлова ферментация, че и почти на лагерна може да се приложи абсорбционния хладилник с агент вода и абсорбент литиев бромид. Обаче ... работи при вакуум от 6 мм жив.стълб (0.01 бар) в изпарителя и понеже използва вода за хладилен агент - не може да охлади под 5-6-7 гр.
Отделно дето COP-а им варира доста под 1, за разлика от на най-евтиния компресорен агрегат, където се доближава до 3, а за по-скъпите системи и доста повече.
(20л. ферментираща бира изискват около 1 кватчас студ само за ферментацията през няколкото бурни дена, отделно още толкова поне, ако ще се прави студена задръжка за избистряне.
Тъй че за 20л. поне едни 20-50 вата хладилна мощност са препоръчителни - а с КПД-то на Пелтието за 20 вата хладилна мощност ще трябват поне 2 мощни пелтиета и добър топлообмен с помпа )