здравейте
гледам че темата е позаспала та се надявам да я събудя малко искам да споделя мойте експерименти със зърнени продукти като съм готов да приема всякакви съвети и идеи
всичко започна с ровене при братята руснаци на тема самогон. рецепти хиляди но общо взето всичко се върти около едно и също-когато е зърнен спирт се озахарява зърното и се работи само с неговата захар. но на мен ми е сложничък този процес и най-вече нямам оборудване за мерене на точни температури. та си намерих един вариант като за мен-малц, захар и вода. братушките използват зелен малц-покарали зърна без изпичане. първият ми опит, есента беше успешен. покълнах си ечемик и айде в бидона захар/вода 1/3.5получи се приятен резултат. при този начин на приготвяне те зареждат по 4 пъти с едни и същи зърна. но при второто зареждане течността беше с много особена и силна миризма която не ми допадна. та второто не го използвах. реших че съм прецакал нещо защото зърното гобях оставил без вода за няколко дни. преди 2 месеца ми свършиха течностите и реших че трябва да почвам пак. и дойдоха проблемите-при покълването зърното ми мухлясваше. доста замина на боклука. накрая го направих с остахалото ми зърно без покълване. купих си готов малц и добавих малко за аромат. при второто зареждане и следващото варене се появи пак онзи мирис но много по-слаб. бих го оприличил на миризма на хляб. по-различна от обикновения хляб но все пак ползвах ечемик та може и от това да е. заредих и трети път-резултата доста изчистен мирис на спирт. трите реколти в казана за повторна преварка сега отлежава но може би не трябваше да слагам цялото количество от второто варене защото си го има хлебният мирис. ще видим като отлежи и изветрее дали ще се намали. сложил съм и хоуммейд дъбов чипс:) при печенето му във фурната аромата е невероятен. направо неможеш да познаеш че се пече дърво. мирише на ванилия. сега съм заложил само малц различни видове. омешал съм 5 вида вчера сварих първата реколта. приятен резултат. да видим дали от втората цедка ще се получи пак хляб надявам се не:)